Afbeelding
Foto: Arno van Alebeek

Dichten begrotingsgat 2,5 miljoen uitdaging voor gemeentebestuur

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad - De jaarrekening over 2019 eindigde dan wel in een plus van zeven ton, dat bedrag valt in het niet vergeleken met de 2,5 miljoen die Meierijstad dit jaar bij moet plussen om het gat in de begroting te vullen. Niet verwonderlijk, zult u misschien denken, vanwege de corona dreigen voor elke gemeente wel rode cijfers? Maar nu komt het: met de minder inkomsten en meer uitgaven als gevolg daarvan is nog niet eens rekening gehouden, omdat de gemeente die nog niet helemaal in kan schatten. 

Het tekort van 2,5 miljoen dreigt ‘bij ongewijzigd beleid’ ofwel als de gemeente de ingezette plannen onveranderd voortzet. Met andere woorden: dat geld zal ergens anders vandaan gehaald of wegbezuinigd moeten worden. “De schade vanwege corona loopt niet in de miljoenen” verklaarde wethouder Jan Goijaarts enkele weken geleden nog. Hopelijk blijkt dat straks meer geweest te zijn dan ‘de wens is de vader van de gedachte’. De gemeente zal extra investeringen moeten doen tegen de dreigende werkloosheid, ze missen de pacht van de kermisexploitanten en de toerismebelasting van Paaspop. Ook Den Haag slaat een gat in de gemeentebegroting, als gevolg van een rits aan wetswijzigingen waar allemaal een prijskaartje aan hangt. Mogelijk gaat het rijk die kosten compenseren, maar ook daar is nog geen duidelijkheid over. Tot slot halen ook nog regionale diensten en zorginstellingen een duit uit het zakje.

Ondanks al die donkere financiële wolken praat het college niet over bezuinigingen, maar beloven ze dat de investeringen in duurzaamheid, leefbaarheid, wonen, gemeentelijke gebouwen, openbaar gebied en dienstverlening doorgaan.