Afbeelding

Zonneboerderijen welkom in Meierijstad

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad - Er komen lang niet genoeg agrarische gebouwen vrij om het hoofd te bieden aan de hoge ambities om Meierijstad co2neutraal te maken, maar elk zonnepaneel dat daarvoor in de plaats komt is meegenomen. En welkom, zo bleek donderdagavond in de raadscommissie. Daar stond het rapport ‘Kansen voor kwaliteit’ op de agenda, dat een voorzet geeft voor de versoepeling van mogelijkheden voor vrijkomende agrarische gebouwen. Niet iedereen is even blij met het volleggen van weilanden met zonnepanelen, maar wat kun je tegen hebben op zonnepanelen op of in plaats van gebouwen?

Namens ZLTO maakte Jean-Paul van der Aa gebruik van het spreekrecht, om aan te geven dat hij blij was met het eerste rapport over de versoepelde regels, al maakte hij hier en daar wel kanttekeningen. “Wij begrijpen dat het voor ambtenaren en het bevoegd gezag een cultuuromslag met zich meebrengt om dit niet te benaderen vanuit ‘nee, tenzij’ maar vanuit ‘ja, mits’”.

Portefeuillehouder Jan Goijaarts wilde niet meteen specifiek ingaan op een vraag van Mirjam van Esch (Hart) naar de mogelijkheid van zonneboerderijen, omdat initiatieven daarvoor vanuit de agrariërs zelf zouden moeten komen. “Wij zien het breder”. Maar in zijn verdere uitleg bleek toch dat juist dit soort initiatieven passen in de kansen voor kwaliteit. Het gaat om grote aantallen: de komende tien jaar gaat naar schatting bijna de helft van de ruim 500 agrariërs in Meierijstad stoppen met hun bedrijfsvoering. Daarmee komt circa 500.000 m2 aan stalruimte vrij. Volgens een studie door de HAS zou een investering in zonnepanelen, inclusief de voorafgaande sloopkosten, zichzelf in acht tot vijftien jaar terugverdienen zonder dat de boeren daar verder moeite voor hoeven te doen.