Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Behalve lokfiets ook lokjongere in Meierijstad

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad / Sint-Oedenrode - Meierijstad zet niet alleen af en toe een lokfiets uit, maar ook wel eens een lokjongere. Niet om wat u misschien dacht bij het lezen van dat woord, maar om na te gaan of de leeftijdscontroles door de plaatselijke horeca worden nageleefd. Dat gebeurt onder meer met behulp van jongeren die meerderjarig zijn, maar er jonger uitzien. Als die een biertje bestellen en de kastelein vraagt niet om hun legitimatiebewijs, is het de kastelein die er een kater aan overhoudt. 

Waarbij we toch onwillekeurig terugdenken aan de gemeente zelf, toen nog Sint-Oedenrode, die bij een nieuwjaarsreceptie in de raadszaal zelf zonder blikken of blozen een biertje tapte voor onze stagiair, die op dat moment nog minderjarig was. Het biertje werd bijna ceremonieel overhandigd aan een in verlegenheid gebrachte wethouder. Test geslaagd. Maar we dwalen af.
De inzet van lokjongeren kwam, naast de andere taken van de lange arm der wet, ter sprake bij de beeldvormende avond van afgelopen donderdag waar de inzet van boa’s op de agenda stond. Meierijstad heeft er zeven, bijzonder weinig vergeleken met andere gemeentes. De werkdruk is dan ook groot en neemt verder toe, omdat de burgers steeds vaker meldingen doen. Omdat ze merken dat er met hun meldingen iets gebeurt, aldus boa Wilco van der Schans die de aanwezigen een kijkje gaf in het dagelijks werk van hemzelf en zijn collega’s.
In 2019 werden Van der Schans en zijn collega’s ruim 1000 keer getipt over foutgeparkeerde auto’s, een toename van ruim 200 ten opzichte van 2018. Het aantal gemelde verkeersovertredingen verdubbelde in die jaren zelfs, evenals het aantal verwijderde weesfietsen, tot 400. Het aantal leeftijdscontroles in de horeca vervierdubbelde zelfs, van 50 naar 200. Bertus van Berkel (CDA) kondigde een motie aan om het aantal boa’s uit te breiden.