Het gaat om deze medaillon.
Het gaat om deze medaillon.

Rooise medaillon uit Odafilm in Rijksmuseum van Oudheden

Oproep

Sint-Oedenrode - Het bekende medaillon uit Sint Oedenrode is te zien op de tentoonstelling ‘het jaar 1000’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Op dit moment is het voor Rooi weer actueel, omdat het oude sieraad een rol heeft in de Odafilm – Vlucht door de Eeuwen. Senior Rooi biedt een tripje naar het museum aan.

Toen deze tentoonstelling in oktober in de krant NRC werd besproken trok een kaartje van Nederland de aandacht: er waren slechts vijftien plaatsen te zien, waaronder Sint-Oedenrode. Volgens archeoloog Annemarieke Willemsen, samenstelster van de tentoonstelling, waren in het jaar 1000 het zuiden en het oosten ‘the places to be’. Terwijl de Randstad nog een zompig moeras was, woonden de mensen in onze streken in degelijke huizen met stevig meubilair, hadden ze goed te eten, was er volop economische verkeer en konden de welgestelden zich luxe voorwerpen veroorloven. Sint-Oedenrode staat op de kaart (zie foto) vanwege de vondst, in 2006, van een gouden hanger uit het jaar 1000. In de hanger zit een Griekse halfedelsteen (amethist) uit de derde of tweede eeuw voor Christus. Op de steen staat een afbeelding van een hoofd, waarschijnlijk de Griekse god Apollo. Op de vindplek van de hanger - naast de Martinuskerk- stond de burcht van de Heren van Rode. Deze hanger maakt deel uit van de tentoonstelling in Leiden.

In samenwerking met de Heemkundekring gaat Senior Rooi deze tentoonstelling op donderdag 29 februari bezoeken. We starten met een lezing over deze tentoonstelling. De kosten van dit bezoek bedragen 5 euro p.p., u krijgt daarvoor toegang tot de lezing en ’n kop koffie/thee. De entree voor het museum is voor eigen rekening, museumjaarkaart is geldig. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 februari op dit e-mailadres: cultuurclub@senior-rooi.nl met vermelding Leiden en de betaling van € 5,00 p.p. op rekening NL39 RABO 0138 218145 t.n.v. Senior Rooi. Informatie bij Martha School: 06 123 145 88.