Zo zag het voorleeskampioenschap er dit jaar uit
Zo zag het voorleeskampioenschap er dit jaar uit

Rooise Juultje wint Voorleeskampioenschap Meierijstad

Onderwijs Onderwijs

Sint-Oedenrode - Compleet anders dan anders werd de finale van de Meierijstadse voorleeskampioenschappen afgelopen woensdagavond gehouden. In verband met de coronamaatregelen, niet in de gezellige ambiance van de bibliotheek, maar thuis via een kille Google Meet bijeenkomst. Ondanks de wat afstandelijke setting was de kwaliteit van de voorlezers hoog. Uiteindelijk kroonde Juultje Verhoef van basisschool Eerschot uit Sint-Oedenrode zich tot voorleeskampioen van de gemeente Meierijstad.

De winnares ging woensdagavond de onlinestrijd aan met Dali van Grinsven van basisschool De Beemd uit Schijndel, Linus Beks van basisschool De Empel uit Erp en Guus Seuntjes van basisschool De Uilenbrink uit Veghel. Alle finalisten maakten indruk, maar uiteindelijk ging Juultje er met de hoofdprijs vandoor.

‘Fantastisch gedaan’
De jury, bestaande uit Menno Roozendaal (wethouder gemeente Meierijstad), Coby van der Pas (wethouder gemeente Meierijstad), Ties van Dooren (Stadskrant Veghel & DeMooiSchijndelKrant), Jolijn van Rossem (bibliothecaris) en Fay Sanders (winnares van vorig jaar), bewierookte Juultje om haar rustige manier van voorlezen. De spanning werd echter eerst vakkundig opgebouwd. “Jullie hebben het allemaal fantastisch gedaan. Je mag echt trots zijn op jezelf. Het niveau was hoog en het lag ontzettend dicht bij elkaar, maar we moeten iemand kiezen hè”, sprak Van der Pas de kinderen toe.

Open einde
De spanning in de livestream was inmiddels bijna ondragelijk toen de wethouder de verlossende woorden sprak: “De winnaar las niet te snel en niet te langzaam. Ze had een spannend fragment gekozen waarmee ze ons het boek introk. Het open einde maakte het extra spannend. Je wil weten hoe dit eindigt. Juultje Verhoef is de nieuwe voorleeskampioen van Meierijstad!”

Regionale finale
De winnaar krijgt naast een oorkonde ook een boekenpakket van Boekhandel Schellen. Juultje mag op 27 maart meedoen aan de regionale finale. De andere finalisten krijgen een boekenbon, die zij kunnen afhalen bij de afhaalbieb.