Basisschool Dommelrode hoort bij Skoso.
Basisschool Dommelrode hoort bij Skoso.

SKOSO onderzoekt samengaan met Skipov

Onderwijs Onderwijs

Sint-Oedenrode - Skipov en SKOSO zijn allebei organisaties met scholen voor primair onderwijs in Meierijstad. Skipov omvat 14 scholen (ruim 2200 leerlingen) in de kernen Veghel, Mariaheide, Erp, Boerdonk, Zijtaart, Keldonk en Eerde. SKOSO heeft zeven scholen (ruim 1250 leerlingen), in de kernen Sint-Oedenrode, Olland, Boskant en Nijnsel.

Sinds Veghel en Sint-Oedenrode zijn opgegaan in de gemeente Meierijstad, komen Skipov en SKOSO elkaar steeds vaker tegen op allerlei terreinen: in het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs (30.06), in gemeentelijk overleg, in ontwikkeling van onderwijskundige projecten et cetera.
In de eerste helft van 2020 hebben de bestuurders van Skipov en SKOSO de mogelijkheden van bestuurlijke samenwerking verkend. De resultaten van die verkenning wijzen in de richting van kansrijkheid van samenwerking en samengaan op bestuurlijk niveau, bijvoorbeeld als het gaat om ontwikkeling en innovatie van het onderwijs, versterking van de professionele cultuur en het werkgeverschap en vermindering van de financiële kwetsbaarheid. Een fusie van de twee stichtingen zal voor ouders en leerlingen niet direct zichtbaar zijn. De scholen behouden hun eigen profiel en identiteit. Door bundeling van expertise en middelen is er meer mogelijk in de ondersteuning van scholen en leerkrachten. Daarnaast kunnen aanvullende mogelijkheden worden gecreëerd voor ontwikkeling en mobiliteit van personeel. Skipov en SKOSO gaan nu diepgaander onderzoeken of verdergaande bestuurlijke samenwerking, concreet in de vorm van bestuurlijke fusie, inderdaad de gewenste meerwaarde kan opleveren. Dat onderzoek wordt dit schooljaar uitgevoerd. Natuurlijk zullen alle belanghebbende partijen (zowel intern als extern) daarbij betrokken worden. Het streven is in de zomer van 2021 een besluit te nemen.