Afbeelding

"Ga staan als je er zin in hebt!"

Onderwijs

Sint-Oedenrode/Veghel - In samenwerking met de Rooise onderwijsinstelling SKOSO vond op donderdag 30 januari in het Zwijsen College te Veghel de eerste 'topklas' plaats. Het gaat hier vooral om kinderen uit Sint-Oedenrode en Nijnsel. Onze redactie was aanwezig om de les bij te wonen.

"De topklas is een onderdeel van het doorstroomprogramma voor leerlingen die van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaan", laat Meggie Verstraten weten. Zij is beleidsondersteunend medewerker Voortgezet Onderwijs Veghel. De kinderen komen tot aan de zomervakantie wekelijks naar de topklas op het Zwijsen College. De lessen van 1,5 uur richten zich met name op het vak Nederlands. "Op deze manier kunnen mogelijk nieuwe leerlingen langzaam wennen", aldus Verstraten.

Het werd al snel duidelijk dat de eerste les vooral het doel had om de kinderen kennis te laten maken met de school en met elkaar. De leerlingen werden enthousiast opgewacht bij de receptie door lerares Karlijn Verhoeven. Zij is docente Nederlands. Ze liet de kinderen - die zo'n groot gebouw natuurlijk niet gewend zijn - de aula, het klaslokaal en de wc's zien. Onder de indruk bekeken de leerlingen de school, om vervolgens terug te keren naar het klaslokaal. Hier stonden de tafels in groepjes opgedeeld. Kinderen van dezelfde basisschool zaten bij elkaar in het groepje. Dit keer dan. In komende lessen gaan de groepjes gehusseld worden, zodat de kinderen elkaar beter te leren kennen.

Een meisje was de enige van haar school die mee deed. Dan zou je best nog eens zenuwachtig kunnen zijn. Toch stond ook zij niet op toen mevrouw Verhoeven vroeg: "Ga staan als je nerveus bent." Iedereen bleef zitten en besloot pas te gaan staan toen de lerares vroeg: "Ga staan als je er zin in hebt!" Of de leerlingen er echt zonder enige spanning zaten is nog maar de vraag, want om dat toe te geven tijdens je eerste les is natuurlijk niet stoer! Daarnaast kregen de kinderen andere vragen waarbij ze mochten staan of zitten om elkaar beter te leren kennen.

Even later mochten ze de pauze van middelbare scholieren beleven. Ze liepen al snel naar vriendjes die ze nog kenden van de basisschool en keken hun ogen uit naar alle grote bovenbouwers.  Na de pauze kregen ze nog een individuele opdracht, een samenwerkingsopdracht en daarna was de afsluiting. Het uiteindelijke doel van de lessen is dat ze beter teksten leren te begrijpen op een leuke manier. Steven Gevers, leraar van de basisschool in Nijnsel, kwam ook kijken namens SKOSO.