Een roodborstje.
Een roodborstje. Foto: Bas Ulehake

Nationale Tuinvogeltelling: Tel je ook mee?

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Van 28 januari tot en met 30 januari 2022 is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. De Vogelbescherming en Sovon roept iedereen op om de vogels die zij in hun tuin of op hun balkon zien te tellen. Door de tuinvogeltelling weet de organisatie welke vogels er in de winter in de Nederlandse tuinen aanwezig zijn.

Dus hoe meer mensen helpen, hoe beter beeld de vogelbescherming heeft. Hoe werkt het? Tel op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari 2022 een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar óver je tuin? Die tellen niet mee.

Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.

Het doorgeven van jouw telling kun je eenvoudig via https://www.mijntuinvogeltelling.nl/telling . Vul je telling uiterlijk maandagochtend 31 januari in vóór 12 uur.

De vogelbescherming heeft ook nog een gemakkelijke tip: “zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na je half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je hebt gezien”.

Wij van DeMooiRooiKrant zijn ook heel benieuwd naar welke vogels jij gespot hebt in jouw tuin. Stuur de foto’s naar redactie@mooirooi.nl of app ze naar de MooiRooi Hotline: 06-89970555