Een sfeerimpressie van een winterbed tussen de Odaschool en de Jongsingel
Een sfeerimpressie van een winterbed tussen de Odaschool en de Jongsingel

Rooise Dommel krijgt uiterwaarden

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Om Sint-Oedenrode klimaatbestendig te maken en te beschermen tegen extreme wateroverlast van de Dommel, willen gemeente Meierijstad en het waterschap de rivier de Dommel meer ruimte geven. De voorkeur gaat daarbij uit naar het maken van een winterbed met een breedte van 25 meter voor de rivier. Deze uiterwaarden zorgen ervoor dat iedereen in Sint-Oedenrode, ook bij overstroming van de Dommel, droge voeten houdt.

Voor het winterbed zijn twee varianten in beeld. De eerste is een winterbed van twaalf meter breed met een in- en uitlaatconstructie naar de Stille Dommel voor afvoer bij hoog water. De tweede variant is een ruimer winterbed van 25 meter breed, zonder verbinding met de Stille Dommel en zonder in- en uitlaatconstructie. De laatste optie scheelt tijd en energie en maakt het systeem robuuster. Daarnaast biedt deze 25 meter-variant extra ruimte om de Dommel te laten slingeren, zodat er een natuurlijkere beek ontstaat. Dat komt ook de waterkwaliteit ten goede.

In 2019 spraken gemeente, waterschap, bewoners en betrokkenen over mogelijke oplossingen om de kom van Sint-Oedenrode duurzaam te beschermen tegen hoog water. De 25 meter-variant kwam uiteindelijk naar voren als de beste gezamenlijke oplossing. Nadat het bestuur van Waterschap De Dommel al eerder de voorkeur voor dit scenario uitsprak, stelt nu ook het college van Meierijstad aan de gemeenteraad voor om de 25-meter variant als voorkeursscenario vast te stellen, zodat deze uitgevoerd kan worden. Op 24 juni 2021 neemt de raad daarover een beslissing.

De clubgebouwen van de voetbalvereniging Rhode en de Hooidonkse Kano Club worden verplaatst; Twee van de zes voetbalvelden schuiven wat op en worden een kwart slag gedraaid. Op die manier ontstaat er voldoende ruimte voor het winterbed. De voorstellen voor deze aanpassingen zijn in goed overleg met beide besturen tot stand gekomen.

Van Droge Voeten naar Klimaatrobuust
Klimaatrobuust beekdal Sint-Oedenrode is de nieuwe naam van het project Droge Voeten. De naam past beter, omdat het niet alleen gaat over het beschermen tegen hoog water in natte periodes, maar ook om kansen voor andere klimaatmaatregelen. Zo worden er onder andere meer groene parkeerplaatsen gemaakt om hittestress te voorkomen en wordt gekeken naar manieren om water vast te houden in droge tijden.

Van voorlopig naar definitief ontwerp
Het voorlopig ontwerp wordt, na het raadsbesluit op 24 juni 2021, opnieuw voorgelegd aan de bewoners en betrokkenen. Hun inbreng wordt meegenomen in het definitieve ontwerp. Vervolgens wordt dit in het projectplan Waterwet en bestemmingsplan verwerkt, worden de formele procedures doorlopen en de benodigde vergunningen aangevraagd. Mado Ruijs, lid Dagelijks Bestuur Waterschap De Dommel: “Dit is de meest toekomstbestendige variant om Sint-Oedenrode te beschermen tegen wateroverlast bij hoge waterafvoeren. Het ontwerp is geschikt voor zowel hoge als lage watersituaties. Met deze variant kunnen we ook natuuropgaven in en langs het water realiseren. Een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen de bewoners, verenigingen, bedrijven, belangengroeperingen en de gemeente. We zijn hier super trots op!”

Wethouder Harry van Rooijen: “Dit is weer een belangrijke stap naar goede waterveiligheid. En met deze verbetering van het watersysteem, wordt het Dommeldal door Sint-Oedenrode nog mooier. Goed om te zien hoe we samen met het waterschap en met bewoners, verenigingen, belangengroeperingen en bedrijven een positieve bijdrage kunnen leveren aan de klimaatbestendigheid en de biodiversiteit.”