De zon liet zich afgelopen maand vaker dan ooit in april zien
De zon liet zich afgelopen maand vaker dan ooit in april zien Foto: Gerwin Exters

Weer over het weer

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

April was een maand om veel buiten te zijn. Het was warmer, droger en zonniger dan normaal. Daarmee is wat het weer van de afgelopen maand betreft eigenlijk alles gezegd.

Extreem warm
De vorige maand was het behoorlijk warm. We hadden op 8 april met 25,3°C zelfs al de eerste zomerse dag van dit jaar. Die dag was ook meteen de warmste dag van april. De gemiddelde middagtemperatuur was 18,6°C en dat is 4,2 graad warmer dan gemiddeld. In de nacht en ochtend koelde het toch nog behoorlijk af. Op 1 april vroor het zelfs nog 4,5 graden en ook dat was de laagste ochtendtemperatuur in de afgelopen maand. De gemiddelde minimumtemperatuur was vorige maand 4,3°C. Normaal moeten we rekening houden met 3,9°C. De etmaaltemperatuur was door de hoge middagtemperaturen met 11,8°C ook 2,5 graad hoger dan normaal. Het warmste etmaal hadden we op woensdag 8 april met 16,1°C. Een week eerder hadden we het koudste etmaal van de vorige maand, toen was het gemiddeld 4,0°C.

Uitzonderlijk droog
April is gemiddeld al de droogste maand van het jaar en april 2020 draagt er zeker toe bij dat dat ook de komende periode van 10 jaar zo zal blijven. Met slechts 8,1 millimeter regen, was het uitzonderlijk droog. Normaal moeten we rekening houden met 43 millimeter neerslag. Donderdag 30 april was met 3,2 liter per vierkante meter de natste dag. In totaal viel er op zes dagen wat regen.

Zon in overvloed
De zonnigste dag van de maand was de 20e. Die dag konden we precies 13 uur en 30 minuten in de zon zitten. In totaal scheen de zon de afgelopen maand 285 uur en 21 minuten en dat is ruim 113 uur meer dan de 172 uur waar we recht op hebben.

We hadden in april slechts vier sombere dagen, dat zijn dagen dat de zon zich minder dan 20% van de daglengte laat zien. Op 28 april liet de zon zich maar één uur en negen minuten zien en daarmee was dat de meest sombere dag van de vorige maand.

Kort samengevat was april 2020 opnieuw een warme maand, extreem droog en de zonnigste april in meer dan 120 jaar.