Afbeelding

Verander je interieur met een traprenovatie!

Ingezonden Ingezonden

Een traprenovatie is een populaire en kosteneffectieve manier om de uitstraling van je trap te verbeteren. Het is goedkoper dan een geheel nieuwe trap installeren en je behoudt de bestaande constructie, wat een duurzame keuze is. Een traprenovatie kan toegepast worden op zowel trappen met rechte als traditionele treden en er komt geen breekwerk bij kijken. Met deze relatief kleine ingreep maak je een groot verschil in je woning. Meer weten? Lees dan gauw verder, want hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over traprenovaties!

Traprenovatie met overzettreden
Een traprenovatie kan worden uitgevoerd met behulp van overzettreden. Dit zijn treden die over de bestaande treden van de trap worden geplaatst. Je kunt ervoor kiezen om deze taak uit te besteden aan een professional, maar zelf doen kan natuurlijk ook. Het voordeel van een traprenovatie met overzettreden uitbesteden is dat je zeker weet dat het netjes en snel gebeurt. Het voordeel van zelf installeren is weer dat je er geld mee kunt besparen.

Voor alle interieurstijlen geschikt
Overzettreden zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waardoor er voor elke smaak en budget een geschikte optie is. Een van de populairste materialen is vinyl, want dit is zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Het is in verschillende afwerkingen en in een ruime keuze aan dessins beschikbaar, die de uitstraling van uw trap kunnen veranderen. Sommige overzettreden hebben een anti-slip laag voor extra veiligheid. Ook is het geluiddempend, dus hoor je het minder gauw als iemand de trap op en af loopt.

Stappenplan voor het installeren van overzettreden

Heb je besloten om de overzettreden zelf te installeren? Dan stellen we je gerust dat het een relatief makkelijk proces is. Hieronder leggen we het in een vijf stappen uit.

1. Schoonmaken en schuren

Maak de trap schoon en verwijder eventuele losse delen en lijmresten. Schuur vervolgens de treden met een schuurmachine om ervoor te zorgen dat de overzettreden goed hechten.

2. Meten en sjabloon maken

Meet de afmetingen van elke trede nauwkeurig op en maak een sjabloon voor elke trede. Dit doe je door de treden te bedekken met papier en de omtrek met een potlood te markeren. Knip vervolgens het papier uit en gebruik het als sjabloon voor het op maat snijden van de overzettreden.

3: Op maat snijden

Snijd de overzettreden op maat met behulp van een decoupeerzaag of een cirkelzaag. Zorg ervoor dat de overzettreden perfect op maat zijn, zodat ze naadloos aansluiten op de bestaande traptreden.

4: Lijmen en vastzetten

Breng een laag lijm aan op de bestaande traptreden en leg de overzettreden erop. Zorg ervoor dat de overzettreden goed aansluiten op de treden en druk ze stevig aan. Schroef de overzettreden vast aan de bestaande treden om ervoor te zorgen dat ze stevig op hun plaats blijven zitten. 

5: Afwerking

Werk de randen en naden af met behulp van plinten of profielen. Dit geeft de trap een nette en afgewerkte uitstraling. Laat de lijm goed drogen en controleer of alle overzettreden stevig vast zitten voordat je de trap weer in gebruik neemt.