Een windmolen tussen de zonnebloemen
Een windmolen tussen de zonnebloemen

En dan nu hoe het écht zit met de windmolens

Ingezonden Ingezonden

Sint-Oedenrode - Lokale politici moeten niet langer de kop in het zand steken en voor de verkiezingen van maart 2022 laten weten wat ze vinden van windmolens in Meierijstad, laat Peter Verkuijlen (Gemeentebelang) via DeMooiRooiKrant (Lezerspodium, 20 oktober) weten. Een nogal bizar stuk, al was het maar omdat die uitspraken al lang zijn gedaan. Waarbij de heer Verkuijlen hele andere dingen zei dan hij vorige week opschreef. De feiten:

1. De politiek heeft al lang laten weten wat ze vindt. Op 6 februari 2020 nam de gemeenteraad het besluit over de plaatsing van windturbines en zonneparken. Hart stemde tegen, want vond de inbreng en zeggenschap van bewoners beroerd geregeld.

2. Gemeentebelang maakte de bemoeienis van bewoners onmogelijk. Hart diende op 6 februari 2020 het voorstel in om bewoners invloed te geven op de locaties van de wind- en zonneparken. Daarbij hoorde ook de mogelijkheid ze resoluut af te wijzen en in ruil daarvoor met alternatieven te komen. Dat voorstel kreeg geen meerderheid en dat is onder meer te danken aan de heer Verkuijlen: Gemeentebelang hoorde immers tot de tegenstemmers.

3. Gemeentebelang wil binnen twee jaar tot wel 100 hectaren reserveren voor zonne- en windparken. We gaan weer terug naar 6 februari 2020. De coalitiepartijen dienden toen het voorstel in om tot maar liefst honderd hectaren vrij te maken voor duurzame energieopwekking. Het voorstel kreeg helaas een meerderheid, mede dankzij – daar is ie weer – de heer Verkuijlen van Gemeentebelang. 

De feiten die de heer Verkuijlen schetste over de rol van ‘de Hogere Haagse overheid’ en windmolens op zee kloppen ook niet, maar dat is klein bier vergeleken bij het bovenstaande. Feit is dat de belangrijkste knopen dus mede door Gemeentebelang al zijn doorgehakt en dat zo’n oproep tot debat rijkelijk laat komt. En kant noch wal raakt: het debat is uitgebreid gevoerd. 

Maar alles is nog niet verloren. Zo mag de gemeenteraad binnenkort een besluit nemen over de onlangs toegevoegde locatie Sterrebos tussen Schijndel en Sint-Oedenrode Die is 5 hectare groot en vanaf die omvang moet het College bij de raad aankloppen. Met dank aan een voorstel, ingediend door Hart, CDA, Lijst Blanco, Hier, PvdA en VVD. Nee, niet door Gemeentebelang. 

Aan het slot van zijn brief vraagt de heer Verkuijlen of de partijen ‘uiteraard voor de verkiezingen’ een duidelijk standpunt kenbaar willen maken. Hart kent de standpunten van negen van de tien partijen in de raad. De mening van Gemeentebelang is sinds het ingezonden stuk van vorige week onduidelijk. Het zou fijn zijn als die duidelijkheid er alsnog komt. Voor de verkiezingen van maart 2022, uiteraard.

Laurens van Voorst,
Fractievoorzitter Hart