Afbeelding

De beste VPN vinden: zo doe je dat

Ingezonden Ingezonden

Je ziet het regelmatig op televisie: reclames voor VPN’s. Je leest online dat VPN’s je kunnen beschermen tegen de gevaren van het internet. Een VPN zorgt immers voor anonimiteit, meer privacy, een betere bescherming en een vrijer internet. Je maakt verbinding met het internet via een server in het buitenland. Daartussen wordt gebruik gemaakt van een versleutelde verbinding, zodat hackers je data niet kunnen onderscheppen. Erg handig allemaal, maar hoe kies je nu de beste aanbieder voor jouw wensen?

Waar ga je de VPN voor gebruiken?
Bedenk waarvoor je de VPN gaat gebruiken. Ga je streamingdiensten als Netflix gebruiken? Dan is het belangrijk dat je kiest voor een aanbieder die zich toelegt op snelheid en op stabiliteit. Vind je het juist belangrijk dat je anoniem internet? Dan kies je voor een aanbieder die zich toelegt op veiligheid.

Het is goed ook alvast te bepalen op welke apparaten je je VPN gaat gebruiken. Als je dezelfde VPN ook op een smartphone of tablet wilt gebruiken, is het handig te kiezen voor een aanbieder die je toestaat om meerdere apparaten tegelijk met de VPN te verbinden.

Hoeveel serverlocaties heeft de aanbieder?
Kijk eens op de website van de aanbieder naar de informatie die je kunt vinden. Een belangrijk gegeven is het aantal serverlocaties van de aanbieder. Hoe meer serverlocaties, hoe vrijer je kunt internetten. In sommige gevallen heb je een verbinding met een specifiek land nodig, en dan is het handig als de VPN-aanbieder daar een server heeft staan.

Meestal hebben aanbieders in ieder geval servers in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Voor je privacy is het handig als de aanbieder ook servers heeft in landen waar de wetgeving flexibel is. In bijvoorbeeld Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Australië moeten VPN-aanbieders namelijk doorgeven aan de overheid wat hun klanten op het internet doen.

Recensies en beoordelingen vergelijken
Recensies en beoordelingen van andere gebruikers van de VPN kunnen je op weg helpen in je keuze. Wat vinden anderen van de verbinding? Vinden ze de verbinding snel? Is het stabiel? Kunnen anderen er bijvoorbeeld moeiteloos Netflix mee kijken? Door recensies en beoordelingen te lezen, krijg je een beeld van de aanbieder.

Online zijn ook verschillende vergelijkingssites te vinden waar je VPN’s kunt sorteren op beoordeling, snelheid, serverlocaties en uiteraard de prijs. Dat is altijd nuttig om te bekijken.

Een proefabonnement nemen
Je eigen ervaring is natuurlijk het belangrijkst. Het is logisch dat je niet meteen geld wilt uitgeven aan een VPN en niet vast wilt zitten aan een contract. Dat weten aanbieders ook. Daarom kun je bij veel VPN diensten eerst een proefabonnement nemen. Je kunt dan bijvoorbeeld twee weken de verbinding testen. Is de verbinding snel genoeg? Bevalt je de klantenservice? Is het makkelijk te gebruiken?

Als je tevreden bent, kun je een echt abonnement afnemen. Je betaalt dan een paar euro per maand om de dienst volledig te gebruiken. Een kleine investering om veiliger, anoniemer en met meer vrijheid te internetten.