Afbeelding
Foto:

Last van vocht in je huis? Dat kan hierdoor komen

Ingezonden Ingezonden

Vochtproblemen zijn in veel huishoudens in Nederland aan de orde. Als je last hebt van vocht dan kun je te maken krijgen met een paar vervelende gevolgen. Zo kunnen dergelijke problemen onder meer schade toebrengen aan je gezondheid. Het is dus zeker van belang om vocht aan te pakken. Vocht in huis is te herkennen aan vocht- en/of schimmelplekken op muren, vloeren of plafonds. In dit artikel focussen we op de oorzaken van vochtproblemen.

Vocht uit de muren
Vochtproblemen in huis kunnen onder meer resulteren in vochtige muren. Optrekkend vocht op de muur kan er een teken van zijn. Dit kan op een aantal manieren worden opgelost. Zo kun je ervoor kiezen om de spouwmuur van je woning te isoleren. Dit is met name de beste oplossing als het vocht van buiten komt. Het isoleren van een spouwmuur kan op een aantal manieren gedaan worden, zo kun je onder meer glaswol gebruiken als isolatie. Er zijn overigens meer methoden om vocht uit de muren tegen te gaan. Zo kan het vervangen van enkelglas door dubbelglas ook een positieve rol spelen in het stoppen van vocht. Daarnaast zal ook een betere ventilatie helpen, zodat het vocht weg kan komen. 

Vocht uit de vloer
Als het vocht via de vloer terecht komt in je woning dat ligt de oorzaak meestal bij een niet (goed) geïsoleerde vloer of kruipruimte. Het vocht kan zich gemakkelijk een weg naar boven banen. Je wilt dit zo snel mogelijk stoppen. Dit kan op een aantal manieren. Zo kun je kiezen voor vloerisolatie. De bovenzijde van de kruipruimte wordt hierbij geïsoleerd met bijvoorbeeld pir isolatie. Hierdoor kan het vocht niet meer door de kieren en spleten van de vloer komen. Ook bodemisolatie kan hierbij helpen. Hierbij wordt juist de onderkant van de kruipruimte geïsoleerd. Toch is vloerisolatie wel een stuk beter, dus bodemisolatie kan het beste alleen gedaan worden als het isoleren van de vloer simpelweg niet mogelijk is.

Vocht van het dak
Ook het dak of het plafond kan een broedplek voor vocht zijn. Toch zijn deze plekken niet altijd op te lossen met behulp van isolatie. Dit heeft namelijk te maken met de oorzaak van het vocht. Over het algemeen kan vocht van het plafond of het dak twee oorzaken hebben. Een lekkage is hier één van. Met name bij oudere woningen of huizen met een plat dak loop je meer kans op een lekkage. Daarnaast kan het ontbreken van een dakisolatie ook de oorzaak zijn van dit probleem. Dit is meestal net wat eenvoudiger op te lossen. Met behulp van steenwol kun je het dak een stuk beter isoleren, waardoor je naar alle waarschijnlijk geen last meer zult hebben van vocht dat afkomstig is van het dak.