Afbeelding
Foto: Kim Schepens

‘Geen gehoor voor Boskantse woningbouwplannen’

Ingezonden Ingezonden

Boskant - In DeMooiRooiKrant van eind juli en begin augustus 2020 hebben artikelen gestaan over plannen voor woningbouw met negenentwintig kleine vrijstaande huizen in Olland. Ik ben bezig geweest met een enigszins vergelijkbaar plan in Boskant, maar heb nu niet direct gunstige ervaringen met de gemeente.

Ik bezit een perceel van ongeveer 1,5 ha binnen het uitbreidingsplan van Boskant. In maart 2019 heb ik de gemeente Meierijstad een schets gemaild van een plan met achtentwintig nieuwe woningen op mijn grond, maar de gemeente heeft niet eens op dit plan gereageerd. Over eerdere voorstellen, waarbij vijf of vier grote bouwpercelen aan de Populierenlaan gerealiseerd zouden worden, lukte het niet om een gesprek te krijgen. In DeMooiRooiKrant van een paar maanden geleden heeft een artikel gestaan waaruit blijkt dat de gemeente Meierijstad en de provincie de komende jaren eigenlijk alleen nog maar woningbouw in Veghel willen realiseren.

Toen Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel samengevoegd zouden worden, was er de nodige weerstand vanuit Sint-Oedenrode, omdat de gemeente Veghel een grote schuld had in verband met de aankoop van veel landbouwgrond die bouwgrond zou moeten worden. Maar vanwege de malaise in de bouw die toen op zijn hoogtepunt was, zat hier erg de klad in. Nu de woningmarkt weer aangetrokken is, wil men deze grond in Veghel natuurlijk graag verkopen maar dit gaat ten koste van de bouwplannen in Sint-Oedenrode. Als landbouwgrond omgezet moet worden in bouwgrond dan hebben de gemeentes en de provincies een monopolypositie. Het grote nadeel van het plan in Olland is dat dit op landbouwgrond gepland is en dat de gemeente Meierijstad alleen maar bereid zal zijn om de omzetting naar bouwgrond goed te keuren als zij daar flink aan kan verdienen.

Aan mijn plan om woningbouw in Boskant te realiseren heb ik afgelopen weken flink gewerkt en momenteel ligt er een plan voor vijfendertig woningen met drie verschillende huizentypes. Het gaat om twee blokken van vier eengezinswoningen, negentien kleine vrijstaande huizen en acht grote vrijstaande huizen. Van de grote vrijstaande huizen heb ik een beschrijving met een schets gemaakt die vrijgegeven is op mijn website: www.kdwindturbines.nl onder het menu “no wind energy”. Het bijzondere van deze huizen is dat ze levensloopbestendig zijn en geschikt zijn voor dubbele bewoning. Dubbele bewoning maakt dat, wanneer de eigenaar op de benedenverdieping woont en de bovenverdieping verhuurt, hij van de huuropbrengst een groot deel van de financiering van het huis kan betalen. Hierdoor zijn deze huizen geschikt als starterswoning.

Ik ga de gemeente Meierijstad voorlopig nog niet met dit nieuwe plan benaderen, omdat ik denk dat het daar nog niet de juiste tijd voor is. Er wordt in Boskant nog gebouwd in het plan Kremselen en er worden appartementen gemaakt is de voormalige kerk. Daarbij denk ik dat de gemeente momenteel haar handen vol heeft aan de Coronaperikelen. Maar er komt een tijd dat er weer nieuwe woningen in Boskant nodig zijn en dan is mijn grond daar zeer geschikt voor.

ing. Adriaan Kragten