Afbeelding
Foto: Kim Schepens

Afvalstoffenheffing gemeente Meierijstad omhoog

Ingezonden Meierijstad

Eind 2019 heeft het college van B&W van Meierijstad de tarieven voor de afvalstoffenheffing in 2020 bepaald. Op jaarbasis gaan de kosten voor inwoners en bedrijven van gemeente Meierijstad met €21,00 omhoog. De variabele tarieven voor afvalstoffenheffing blijven ongewijzigd. Het vastrecht wordt wel verhoogd; van €120,00 in 2019 tot €141,00 in belastingjaar 2020 per particulier huishouden.

Landelijk stijgende kosten
De tariefverhoging van het vastrecht worden veroorzaakt door een landelijke stijging van algemene kosten. Dit zijn onder andere de stijging van de rijksbelasting op ongesorteerd afval, maar ook lagere opbrengsten uit oud papier en textiel en een verlaging van de vergoeding voor PD-verpakkingen. Deze kosten worden met het vastrecht verrekend. Niet alleen inwoners gaan meer betalen voor het vaste tarief. Ook bedrijven moeten €21,00 meer betalen. Voor bedrijven gaat het tarief van €204,00 naar €225,00. In 2020 blijven de kosten voor het legen van een grijze kliko hetzelfde als in 2019. De gemeente rekent een bedrag voor iedere keer dat er een grijze kliko geleegd wordt. Dit varieert van €2,50 voor een kliko van 40 kilo tot €15 voor een kliko van 240 kilo.

Ongewijzigde marktgelden
Gemeente Meierijstad startte in 2019 met een nieuwe methode van afvalinzameling. Het restafval wordt nog maar eens in de vier weken opgehaald. Het is daarnaast gratis om groente- en fruitafval aan te bieden. Door deze werkwijze is er een betere scheiding van het afval. Ook mag metaal bij het plasticafval in de daarvoor bestemde PD-zakken. Andere belastingen stijgen ook licht. De onroerend zaakbelasting stijgt in 2020 met twee procent, dit is een indexering. Het plan waarbij een extra stijging van twee procent werd voorgesteld is door de raad niet geaccordeerd. Marktgelden blijven hetzelfde en grafrechten stijgen licht. Een andere opvallende stijging is die voor het doen van een bouwaanvraag. Initiatiefnemers betalen geen €605,00 meer om een verzoekaanvraag om te bouwen in te dienen, maar €850,00.

Landelijke beleidsmaatregelen en loonstijgingen
Dankzij de landelijke beleidsmaatregelen en loonstijgingen gaan de meeste Nederlanders er 1,5 tot 2,5 procent op vooruit. Het gaat hierbij voornamelijk om werkenden met kinderen. Door de stijgende lasten, zoals voor veel mensen een stijging in de gemeentelijke belastingen, kosten voor verzekeringen en energiekosten, zijn er ook gezinnen die er op achteruit gaan.Zo helpt het vergelijken van verzekeringen en abonnementen om de kosten laag te houden. Net als energie vergelijken . De belasting op energie gaat dit jaar ook omlaag. Het Nibud adviseert mensen die toeslagen ontvangen om deze goed te checken, omdat de Belastingdienst naar het verzamelinkomen over 2018 kijkt. Als het salaris in de tussentijd hoger of lager is geworden, kan het zijn dat er te veel of te weinig aan toeslagen wordt ontvangen. Dit wordt dan op een later moment verrekend. In de Nibud koopkrachtberekenaar kunnen huishoudens de verandering in koopkracht berekenen om te kijken wat er in 2020 verandert.