Ruud Geboers
Ruud Geboers Foto: Jos van Nunen

Ruud Geboers: bijzondere militair, en toch heel gewoon

Human Interest

Sint-Oedenrode - Als de coronacrisis daarvoor al niet had gezorgd, deed de oorlog in Oekraïne dat wel: bijna niets is meer hetzelfde. We hoeven de voorbeelden niet op te sommen, iedereen kent ze, heeft ze gezien en gevoeld. In zijn portemonnee, in zijn veiligheidsbeleving, in zijn vertrouwen in de toekomst, in lege winkelschappen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Keken we al jaren niet meer omhoog als er een vliegtuig overvloog, nu gebeurt dat regelmatig. Welke kant gaat ie op? Zou die iets te maken hebben met de oorlog in de Oekraïne? Ook naar een militair voertuig of uniform kijken we tegenwoordig met dat soort gedachten.

Door: Jan Egmond

In dat uniform zou zomaar kapitein Ruud Geboers kunnen rondlopen. Bij de jaarlijkse dodenherdenking die dit jaar weer mocht worden gehouden is hij in Sint-Oedenrode steevast paraat, evenals bij de regionale Veteranendag, maar daarbuiten draagt hij het ook: hij is beroepsmilitair. Een vak dat je vorig jaar bij wijze van spreken haast onder de ‘vergeten beroepen’ zou kunnen scharen. Zeker in een gemeente als Meierijstad, die zelf geen militaire kazerne of vliegbasis heeft.

Afijn, die tijd is voorbij, zoals ook blijkt uit de cijfers. “Vooralsnog kampen wij, evenals veel andere beroepsgroepen, met personeelstekort, maar sinds de oorlog in Oekraïne hebben al meer dan 70 kandidaten zich gemeld bij onze afdeling Recruitment. Dat is in vergelijking met vorig jaar een enorme groei!” vertelt Ruud. Met tevredenheid, en niet zomaar, want ook dát is onderdeel van zijn vak: P&O-adviseur. Het liefst had hij hier dan ook op het podium gestaan naast een paar collega’s uit andere militaire disciplines, maar we maken nu eens ruimte voor de Rooienaar zelf. Bovendien heeft Defensie wellicht ook al een graantje kunnen meepikken uit de bootcamp die wij afgelopen april mee hadden georganiseerd, en waar ook Ruud een aandeel in heeft gehad.

Bij de kennismaking sneuvelt meteen het clichébeeld van de militair: nors, autoritair, stram in de houding, houwdegen met grote hangsnor, borst vol eremedailles en liefst nog een zichtbaar gedragen dienstwapen. Wat overeind blijft is een vriendelijke en open persoonlijkheid in een onberispelijk camouflagepak met bijpassende baret.

Wil je dit interview helemaal lezen? Word dan lid van MooiRooi Plus en krijg het De Bron magazine in de brievenbus. Ieder half jaar komt er een magazine uit met inspirerende verhalen en andere items. Aanmelden voor MooiRooi Plus kan via www.mooirooi.nl/plus

Afbeelding