Afbeelding
Foto: Bas Ulehake

21 inwoners in Meierijstad krijgen onderscheiding

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Burgemeester Kees van Rooij heeft op maandag 26 april 21 inwoners van de gemeente Meierijstad opgebeld met de mededeling dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen in de Orde van Oranje Nassau.

Zeven dames en veertien heren (waaronder twee echtparen) mogen zich voortaan scharen onder de gelederen van hen die reeds Koninklijk gedecoreerd zijn. Marianne Van Campen – Berlie en Rudy van den Elzen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De overige 19 decorandi zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen zijn uitgereikt op dinsdag 27 april en woensdag 28 april. De burgemeester heeft de decorandi op hun huisadres bezocht. Hieronder een overzicht van de decorandi uit Meierijstad:

Gedecoreerden Sint-Oedenrode

Bert de Koning (1942) uit Sint-Oedenrode

· 1978 – heden: bestuurslid, penningmeester, (vice)voorzitter en vrijwilliger bij de voetbalvereniging Boskant. Naast bestuurder was en is decorandus ook actief in diverse commissies waaronder de commissie Onderhoud.
· 1999 – heden: vrijwilliger bij de Vogelwerkgroep Jekschot te Sint-Oedenrode. Decorandus zet zich in voor de bescherming van weide- en akkervogels. Naast het bezoeken van en afspraken maken met de deelnemende agrariërs en het controleren van de percelen, verzamelt en digitaliseert decorandus gegevens ten behoeve van “Brabants Landschap”. Deze organisatie gebruikt de gegevens vervolgens voor het maken van overzichten, trends e.d.
· 2015 – heden: vicevoorzitter van de Katholieke Bond van Ouderen, afdeling Boskant. Decorandus is o.a. verantwoordelijk voor de subsidieaanvragen en treedt op als wijkvertegenwoordiger.

Will van der Linden (1947) en Ans van der Linden Thomassen (1954) uit Sint-Oedenrode, Dit echtpaar was en is in Sint-Oedenrode actief bij diverse verenigingen.

· Carnavalsstichting Papgat: de heer Van der Linden was 18 jaar actief voor de Stichting in diverse functies, waaronder die van Prins van Papgat en President (voorzitter). Mevrouw Van der Linden was 13 jaar als vrijwilliger verbonden aan de Stichting.
· 2001 – heden: vrijwilligers bij Senior-Rooi. Beiden zijn de kartrekkers van de jaarlijks terugkerende culturele dag in Zorgcentrum Odendael. Verder verrichten zij nog allerlei hand- en spandiensten bij andere activiteiten.
· 2005 – 2015: bestuurslid en vrijwilligers bij de Oranjevereniging Sint-Oedenrode. Beiden worden lid van het bestuur en steken daarnaast altijd de handen uit de mouwen bij de activiteiten die door de Oranjevereniging georganiseerd worden.
· 2005 – 2020: lid comité Herdenkingen Sint-Oedenrode. Meneer en mevrouw Van der Linden zijn de coördinatoren en organisatoren van de 4 mei herdenking. Zowel de bijeenkomst in het Atrium bij Odendael als de herdenking bij het monument wordt door hen geregeld.
· 2011 – heden: vrijwilligers bij Zorgcentrum Odendael. Ze zijn betrokken bij de Fitclub, ze organiseren de jaarlijkse uitvoering van het kerstverhaal en ze zijn betrokken bij de kinderwinterkermis.

Hans Nieuwkamp (1956) uit Sint-Oedenrode

· 1984 – 1994: bestuurslid en vrijwilliger bij Wijkvereniging De Armenhoef in Sint-Oedenrode · 1984 – heden: secretaris en vrijwilliger bij de Stichting Meierijstad Helpt (voorheen Stichting Sint-Oedenrode helpt Polen). Decorandus is mede-initiatiefnemer tot oprichting van deze Stichting die zich sinds 2014 focust op hulptransporten aan Oekraïne (voorheen Polen). Naast zijn bestuursfunctie is meneer Nieuwkamp volop in de weer met het zoeken van sponsors, het ophalen en sorteren van goederen, het regelen van vervoer voor de hulptransporten, het in orde maken van de benodigde grensdocumenten et cetera. Voorts is decorandus ook chauffeur bij de hulptransporten. Al 86 transporten heeft hij uitgevoerd.
· 1995 – 2007: vrijwilliger bij de Nederlandse Kamper Club (NKC). Decorandus was bestuurslid van het recreatieteam regio Zuid en regioteamlid ten behoeve van de organisatie van evenementen. Daarnaast zette hij zich in voor de PR en de overnachtingsplaatsen.
· 2002: vrijwilliger bij de Stichting Habitat for Humanity. Decorandus bouwt namens deze Stichting in Guatemala een woning voor een gezin.

Wil Passier (1949) uit Sint-Oedenrode

· 1998 – heden: zeer actief vrijwilliger bij de Stichting Dichterbij. Decorandus draagt op vele verschillende manieren zijn steentje bij. Hij organiseert spelletjesavonden, hij gaat met de bewoners fietsen, hij doet klusjes in en om het huis, met de feestdagen zorgt hij dat eenzame bewoners niet alleen zijn, hij regelt dagtochtjes en als klap op de vuurpijl gaat hij meerdere keren per jaar met een groep bewoners een midweek naar Wunderland Kalkar. Voorts heeft decorandus in 2009 de medezeggenschapsraad “Samen Doen” (locatie Schijndel) opgericht.

Lintje in Schijndel

Alex Bos (1977) uit Schijndel
· 1993 – heden: vrijwilliger bij het dierpark Veronicapark, onderdeel van de Stichting Dier, Mens en Natuur Meijerijstad te Schijndel. Decorandus is beheerder en (mede) verantwoordelijk voor de verzorging van de dieren en het schoonhouden van het park. Daarnaast fungeert hij als gesprekspartner voor de gemeente, omwonenden en instanties verbonden aan het park. · 2010 – 2018: vrijwilliger bij de Nationale Vereniging de Zonnebloem, afdeling Schijndel. Betrokkene fungeerde als begeleider tijdens de zesdaagse vaarvakantie.

Piet van den Brand (1938) uit Schijndel
· 1998 – heden: vrijwilliger bij de Stichting Welzijn De Meierij voor inwoners van de gemeente Meijerijstad. Betrokkene fungeert als computerdocent en als vraagbaak op het gebied van de ICT. Daarnaast zet hij zich in als begeleider bij projecten voor werklozen, destijds bij het Project Anders Werken. Tevens begeleidt hij creatieve activiteiten in het ‘buurtcafé’ van Welzijn De Meierij. · 2000 - 2008 vrijwilliger bij het Cultureel Jongerencentrum BIZZI te Schijndel. Decorandus verzorgde de computercursussen voor ouderen in het Jongerencentrum. · 2005 - heden vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Zuid-Nederland afdeling Schijndel. Decorandus verzorgt de ICT-gerelateerde zaken, hij zorgt ervoor dat iedere vluchteling die nog geen computer heeft voorzien wordt van een tweedehands pc. Als er een pc of laptop kapot is, wordt deze door hem opgeknapt. Tevens zet hij zich in als computerdocent.

Theo van Dinther (1939) uit Schijndel
· 1989 – 2015: wijkhoofd bij de Stichting KWF Kankerbestrijding, afdeling Schijndel. · 1996 – 2007: Bestuurslid en vrijwilliger bij tennisvereniging T.C. Skinlo. Decorandus was tevens organisator van het jaarlijkse veteranentoernooi. · 2006 – heden: medeoprichter en bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren ‘De Roode Leeuw’ te Schijndel. Deze vereniging beheert het gelijknamige appartementencomplex. Decorandus is verantwoordelijk voor de portefeuille ‘technische zaken’ en coördinator van de technische commissie. Tevens initiatiefnemer van de evenementencommissie ten behoeve van sociale activiteiten voor bewoners van het appartementencomplex. · 2010 – 2016: vrijwilliger bij de KBO, afdeling Schijndel Centrum. Betrokkene was begeleider van de wandelgroep en zette de wekelijkse wandeling uit.

Theresia Maurix - van Ommen (1957) uit Schijndel
· 1981 – heden: vrijwilliger bij de Stichting Kindervakantiewerk Schijndel. Decoranda is lid van de werkgroep keuken, de animatiewerkgroep en de werkgroep decor en kostuums. Tevens ondersteunt zij bij de organisatie van de jaarlijkse vrijwilligersdag. · 2000 – heden: vrijwilliger bij de Emilliusschool te Son en Breugel voor kinderen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Decoranda is begeleider in het hydrotherapiebad. · 2001 – heden: vrijwilliger/trainer bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). Daarnaast zet decoranda zich in als begeleider tijdens de zomerkampen, verzorgt zij de keukenwerkzaamheden en maakt zij de kleding voor de groep. Datum Pagina 5 van 5 · 2009 – 2015: Dansbegeleider bij MIK Cultuureducatie, dat kunst- en cultuurprojecten voor het primair- en voortgezet onderwijs organiseerde en coördineerde.

Lintjes in de regio Veghel

Veghel - Veruit de meeste lintjes werden uitgedeeld in de regio Veghel. Mevrouw Marianne Van Campen – Berlie (Veghel) en de heer Rudy van den Elzen (Veghel) zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De overige decorandi zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
- Marianne van Campen-Berlie (1946) uit Veghel.
- Rudy van den Elzen (1970) uit Veghel.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
- Alda Gloudemans-Van Eert (1950) uit Zijtaart.
- Henri Rovers (1957) uit Zijtaart.
- Cees van Schie (1946) uit Veghel.
- Tonny van den Tillaart-van Eijndhoven (1961) uit Zijtaart.
- Toon van Uden (1944) uit Zijtaart.
- Jan van de Ven (1937) en Annie van de Ven-Verhagen (1942) uit Veghel.
- Frans van de Wetering (1952) uit Veghel.
- Nolda van Zutphen-Pepers (1945) uit Zijtaart.
- Ad van de Meerakker (1955) uit Eerde