Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Henny van Schijndel: “Delen is zoveel leuker dan voor jezelf houden”

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - In de reeks van interviews met onze medewerkers is deze week Henny van Schijndel aan de beurt. Hoewel we af en toe spontaan van verschillende Rooienaren leuke oude prenten en foto’s uit het Rooise verleden krijgen toegestuurd, is Henny onze hofleverancier op dit onderdeel. Toen hij in 1975 van zijn geboorteplaats Berlicum naar Rooi verhuisde, was het eerste wat hem in Rooi opviel het prachtige centrum. Met een kiosk en vele monumentale gebouwen die bewaard zijn gebleven. Maar verzamelen van oude Rooise foto’s kwam toen nog niet in hem op. Hij had het, naast zijn werk, veel te druk als trainer en coach bij voetbalclub Rhode. Pas na die periode kwam er ruimte voor een nieuwe hobby, naast zijn andere hobby’s zoals fietsen, wandelen, recreatief badmintonnen en tuinieren in zijn volkstuin naast zorgboerderij Dommelhoeve bij de Rooise Tuinvereniging.

Hoe is je nieuwe hobby dan begonnen?
“Ik begon met het verzamelen van mooie ansichtkaarten, totdat ik op een verzamelaarsbeurs een oude foto van de Kasteellaan aantrof. Die vond ik meteen zo mooi, dat ik hem kocht.
Het digitale tijdperk gaf inmiddels genoeg mogelijkheden om op andere wijze aan foto’s en afbeeldingen te komen. Van verschillende mensen mocht ik van originele foto’s een kopie maken of inscannen. Zo werd mijn interesse gewekt voor meer achtergrondinformatie, ook makkelijker aan te komen via internet. Inmiddels telt mijn collectie tussen de 7.000 en 10.000 foto’s, waarvan de oudste uit 1895. Een groot gedeelte moet nog bewerkt en gerubriceerd. Achter elke foto schuilt wel een verhaaltje, maar ik bewaar alleen de afbeeldingen met een gemeenschappelijke waarde voor Rooi.”
Het opbouwen van zijn verzameling ging niet altijd zonder slag of stoot. Niet altijd werd medewerking gekregen van anderen die daar ook mee bezig waren. Hij wil echter liever geen namen in de krant. “Ik focus veel liever op positieve ervaringen dan op negatieve.” Voor Henny’s hobby – passie – kent de moderne tijd zegeningen, zoals internet en fotoshop, maar ook nadelen. “Met de publicatierechten en de privacy tegenwoordig is het vaak moeilijker om een foto te publiceren. Maar foto’s van 70 jaar en ouder zijn ‘vrij’. Al kan het dan toch gebeuren dat er commentaar komt op het bijschrift” en zo landt Henny aan bij zijn eerste anekdote.

Anekdotes
“Bij een fotopresentatie die ik gaf kwam een foto van een molen voorbij. Het bijschrift vermeldde ‘1945’. ‘Maar meneer, dat klopt niet!’ merkte een man in het zaaltje op. ‘In 1944 hadden de Duitsers de wieken er al afgeschoten’. Hoe hij dat zo zeker wist? ‘Meneer, ik was zelf de molenaar’”. “Dit jaar nog, net voor de corona-maatregelen, werd ik gevraagd om een fotopresentatie te geven voor het vrouwencontact in Rooi. Dit was voor mij een geheel nieuwe doelgroep maar het werd een zeer geslaagde avond.” Maar de mooiste anekdote is toch wel die ene, die de ziel raakt van Henny’s hobby. “In het vroegere klooster Mariëndael mocht, bij hoge uitzondering, het dochtertje van de tuinman op de foto. Achter de tralies, want dat was destijds de mores bij de slotzusters. Ze was toen een jaar of tien, elf. Vorig jaar, bijna een heel mensenleven later - ze is inmiddels in de tachtig - zag ze die foto pas voor het éérst, toen ik die had gepubliceerd. Ze mocht deze foto bij mij op komen halen en was er hartstikke blij mee.” Want dat is Henny ten voeten uit. “Je kunt een mooie foto uit Roois verleden wel voor jezelf houden, maar delen is zóveel leuker!”.

Wisselwerking, en delen
De wisselwerking tussen Henny en DeMooiRooiKrant is een mooi voorbeeld van ‘Van Rooienaren, vóór Rooienaren’. Want in ‘ruil’ voor een onuitputtelijke bron aan historische foto’s, zorgde Bas van Turnhout ervoor dat Henny een eigen website kreeg, waarop een gedeelte van zijn collectie foto’s te zien is: www.fotorooi.nl. Iedereen die een oude foto wil delen, kan die trouwens mailen naar hennyvanschijndel1952@gmail.com. Henny: “Je hoeft niet bang te zijn dat een originele foto beschadigd raakt, want ik maak gewoon een scan of kopietje. Stuur vooral uw foto’s in of geef deze af bij DeMooiRooiKrant, want het is toch heerlijk om met zijn allen te genieten van de historie van Sint-Oedenrode.” Ook de bron van de foto’s is trouwens een voorbeeld van ‘Van Rooienaren, vóór Rooienaren’. “In het begin heb ik veel gehad aan het boekje ‘Kent u zó Sint-Oedenrode?’ van Gerrit Boley, dat ik in de bieb vond. En een groot deel van mijn verzameling heb ik te danken aan de familie Van de Kaay.”

En het ‘delen’ met anderen gebeurt regelmatig door de fotopresentaties die Henny heeft gegeven: bij Zorgboerderij Dommelhoeve, Odendael (De Misse, d’n Herd en het Palet), het Damianencentrum (Onderonsje), heemkundekring Schijndel, Zorgcentrum Laverhof (Heeswijk-Dinther) en onlangs dus voor het Vrouwencontact Sint-Oedenrode.