Afbeelding

Een “gewone” Rooise jongen, proostend op avontuur (Deel 2)

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - In januari van ieder jaar begint het seizoen voor de Rosé, dan wordt de wijn gebotteld met de nieuwe jaargang. Jaap Sonnemans: “Ik werk nu met jaargang 2019. Het fruit daarvoor is vorig jaar september geplukt, daarna worden de druiven geperst en gaat de wijn door verschillende processen. In december is de wijn zo goed als klaar. Dan filteren we de wijn en stellen we ‘de blend’ samen, dat betekent dat we met het sap van drie verschillende druivensoorten (Grenache, Syrah en Cinsault) de lekkerste Rosé van de wereld proberen te maken.”

Door: Caroline van der Linden

“Het streven is dat de wijn elk jaar hetzelfde smaakt of zelfs beter en we er weer gouden medailles mee winnen. Dat kunnen we bewerkstelligen door koeltechniek en door met de percentages van de drie druivenrassen te spelen. Maar wijn blijft natuurlijk een natuurproduct. Zo hebben we vorig jaar uitstekende weersomstandigheden gehad: geen late vorst, niet te veel regen in de lente en heel veel zon met koele nachten in de zomer. Ultieme omstandigheden voor het rijpen van de druiven. De AIX Rosé van 2019 is dan ook een ontzettend lekkere wijn en heeft al een eerste gouden medaille gewonnen. Daar worden diverse wijnschrijvers heel blij van, maar ook de klanten en uiteraard de eindconsument.”
“In het Noordelijk halfrond staat in februari, maart en april alles in het teken van het bottelen en de distributie van de wijn. Dan sturen we alle flessen de wereld rond. Een drukke periode op ons wijndomein, zo ook voor mij. Alle klanten en importeurs voorzien we van de nieuwe jaargang. Vanaf mei, juni, juli vinden er veel events plaats waar we onze Rosé laten proeven en hopen we dat alle terrassen en strandtenten vol zitten alwaar menige fles AIX Rosé geschonken wordt. In juli of augustus probeer ik altijd een vakantie te plannen met mijn vriend. Hij komt dan naar Nederland en eind augustus vliegen we samen weer terug naar Australië. Dan begint daar het voorjaar. In september wordt het daar lente en begint daar alles op gang te komen. In december, januari en februari is het daar zomer en weer tijd voor de events en feestelijke consumptiemomenten in de mooie horeca. Australië is een prachtig land om te wonen met een fijn klimaat, ontzettend veel zon, veel ruimte en de kwaliteit van leven is voortreffelijk. Australiërs zijn heel relaxt, spiritueel en over het algemeen veel met hun gezondheid bezig. In Nederland ervaar ik daarentegen veel meer cultuur en echte gezelligheid. Nederlanders zijn in mijn ogen een heel speciaal en lekker nuchter volkje, dat elkaar zonder al teveel woorden begrijpt. In Sydney zit ik al zeven jaar in het bestuur van een Nederlandse club “DutchLink”. We organiseren elke vier tot zes weken een event voor de Dutch community in Sydney en dan merk ik dat veel Nederlanders het fijn vinden om even lekker onder elkaar te zijn.”

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding