De Dommelhoeve
De Dommelhoeve

Dommelhoeve en de familie van der Welle

Historie Historie

Sint-Oedenrode - Als we vanuit het dorp over het Hoge Vonder brugje gaan en op de Cathalijnenpad komen, ligt links een grote hoeve gebouwd in 1914 door de ‘Maatschappij tot Bevordering van Welstand, voornamelijk onder landlieden’. Opgericht in 1822 met als doel het aankopen van boerderijen om protestantse gezinnen de mogelijkheid te bieden om de landbouw uit te oefenen een zekere mate van welstand te verkrijgen.

Door: Willie Damen van de Mosselaer

De ‘Dommelhoeve’ werd verpacht en bewoond door het uit Yerseke komende gezin Marinus van der Welle en Leuntje Nijssen met hun twee zonen Jacob en Leendert. De “Maatschappij” bezocht om de zoveel jaren de pachters en deed daar verslag van. Deze inspectierapporten leveren vaak een mooie inkijk op in het leven van de pachters, zoöok van de familie Van der Welle.

In een van de verslagen lezen we dat Marinus zich goed weet aan te passen aan de nieuwe omgeving en de werkwijze van een zandboerderij. Met zijn vrouw en zonen oefent hij het bedrijf uit en houdt behalve veel kippen ook vee: twee varkens en een paard. Er waren enkele cavaleristen ingekwartierd. De nieuwe boerderij scheen goed te voldoen, ofschoon het woonhuis iets ruimer had gekund en het dak iets zwaarder gebouwd had moeten worden. Ook zouden er in het komende seizoen rondom het huis enige bomen geplant kunnen worden. De inrichting van de groepsstal mestbewaring enz. voldoet geheel aan de behoefte.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

De Dommelhoeve nu.