Arie van Liempd (l), aannemer Jeroen van Stiphout en politieagent Dirk Meijer bekijken de ingang van de kelder.
Arie van Liempd (l), aannemer Jeroen van Stiphout en politieagent Dirk Meijer bekijken de ingang van de kelder. Foto: Jan Ebbenn

Historische vondst onder voormalig Rabogebouw

Historie Historie

Sint-Oedenrode - Bij de sloop van het voormalige Rabopand Markt 19 zijn de mannen van A. van Liempd sloopbedrijven tijdens het grondwerk gestuit op een kelder. De werkgroep archeologie vermoedt dat het een uitbouw is van de kelder van het Hertog Jaaghuis, dat dateerde uit de late middeleeuwen, maar de tand des tijds heeft doorstaan en pas in het begin van de vorige eeuw werd afgebroken. Bij de aanleg van Borchgrave in 2006 werd de kelder dichtgestort en de contouren gemarkeerd met de bekende metalen band in het wegdek.

De kelder werd begin maart al ontdekt, maar ontmanteling van een mogelijk waardevolle archeologische vondst gebeurt altijd met grote voorzichtigheid. Bovendien is er niet meteen ruchtbaarheid aan gegeven. Het sloopterrein is weliswaar volgens de regels omheind, maar de voortgang van de werkzaamheden mag niet worden verstoord. Aanstaande zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur wordt er echter voor belangstellenden een inloopmoment georganiseerd. Belangstellenden worden in groepjes van maximaal 10 personen toegelaten op de bouwplaats.

Medewerkers van de werkgroep archeologie hebben natuurlijk niet tot dat moment gewacht en lichten vast een tipje van de sluier op. De ruimte die nu is ontdekt diende als provisiekelder. Wat ze er hebben aangetroffen is in ieder geval de moeite waard, is ons verzekerd, maar meer dan “In ieder geval een aantal ongeopende volle flessen” willen de medewerkers van de werkgroep archeologie nog niet kwijt. Misschien moet naastliggend café d’n Dommel nog maar even snel in hun eigen kelder kijken of ze daar geen geheim deurtje vinden?

Bij de voorbereiding van Borchgrave is destijds kort sprake geweest van het toegankelijk houden van een deel van de kelder als toeristische attractie. Het idee was om door een dikke glasplaat voorbijgangers letterlijk een kijkje te geven in een stukje historie. Omdat dit voor de gemeente te duur zou worden, is hier uiteindelijk van afgezien. De archeologische zoektocht in 2005 gaf het project maanden vertraging in de planning. Volgens Arie van Liempd, directeur van het gelijknamige sloopbedrijf, is dit nu niet het geval. “Een paar dagen, hooguit een week.”