Heeft jouw woning ook een naam en wil je deze opgeven voor deze rubriek? Mail dan naar redactie@mooirooi.nl en we nemen contact met je op.
Heeft jouw woning ook een naam en wil je deze opgeven voor deze rubriek? Mail dan naar redactie@mooirooi.nl en we nemen contact met je op. Foto: Hans van den Wijngaard

Ten-Espelaar aan de Espendonk, een huis met een rijke historie

Historie Historie Historie

Sint-Oedenrode - Helemaal verscholen achter de bomen aan de Espendonk tussen de Boskantseweg en de Broekdijk staat boerderij Ten-Espelaar. Een boerderij met een rijke historie zoals blijkt. Op deze plaats stond al in 1535 een hoeve.

Die is in 1863 herbouwd door de toenmalige eigenaar, de familie De Girard de Mielet van Coehoorn. Zeker geen onbekenden in de Rooise- en Nederlandse geschiedenis. De Van Coehoornsteen - in de voorgevel naast de voordeur - herinnert nog aan die periode. In 1920 brandde de boerderij, die toen door de familie Verhagen werd bewoond, gedeeltelijk af. In 1927 kwam de familie Der Kinderen uit de Scheken op Ten-Espelaar te wonen. De dochter van Der Kinderen trouwde in 1940 met Van der Heijden. Daarmee kwam de familie Van der Heijden op Ten-Espelaar, die nu nog steeds op de boerderij woont.
Ook voetballend Rooi koos bij Ten-Espelaar een tijdje haar domicilie. In de jaren voordat de velden bij kasteel Henkenshage in gebruik werden genomen, speelden zij op verschillende plaatsen in en rond Rooi. Het veld bij Ten-Espelaar aan de Espendonk was in de oorlogsjaren 1941-1942, de plaats waar VIOD/Rhode op vreedzame en sportieve wijze haar duels beslechtte.
Ook in de jongste geschiedenis veranderde nog het een en ander bij Ten Espelaar. In 2011 werd ruim 10 meter van de boerderij gesloopt en als woonhuis herbouwd. Daarmee lijkt de inmiddels meer dan 150 jaar oude boerderij ook voor de komende jaren een historische Rooise icoon te blijven.

Heeft jouw woning ook een naam en wil je deze opgeven voor deze rubriek? Mail dan naar redactie@mooirooi.nl en we nemen contact met je op.