Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Rooi herdenkt Remember September

Historie Historie

Sint-Oedenrode - Waar Noord-Nederland afgelopen 5 mei de bevrijding 75 jaar geleden vierde wordt op zondag 20 september in Sint-Oedenrode herdacht dat we al weer 76 jaar van de bezetter verlost zijn.

Met enige trots kijken we terug op een heel mooie herdenking vorig jaar. Een sfeervolle bijeenkomst op 15 september bij het monument en op 18 september de bijeenkomst op de Martinus begraafplaats bij de graven van de Engelse gevallenen. Die week zagen we tal van historische Amerikaanse en Engels voertuigen ons dorp passeren en met name op 18 september was er veel publiek op de markt om de voertuigen te bezichtigen.
Nu, een jaar later, is er veel veranderd. Het coronavirus heeft voor velen een andere invulling van het leven gegeven. Vooral de ouderen onder ons merken dat. Ook de viering van 76 jaar bevrijding zal op ingetogen wijze plaats vinden en helaas is publiek hierbij niet welkom. Om 13.00 uur zal er op de Corridor een korte herdenking plaatsvinden en zullen er bloemen bij het monument gelegd worden. Om 13.40 uur herhaalt zich dit op de Martinus begraafplaats. Beide zoals al eerder aangegeven zonder publiek. U bent natuurlijk welkom om even langs het monument op de Corridor of langs de graven op de Martinus begraafplaats te lopen en daar een moment stil te staan wat 76 jaar geleden zich afspeelde in en om Sint-Oedenrode. De organisatie weet dat veel belangstellenden deze bijeenkomsten zullen missen maar op dit moment kan het niet anders.