v.l.n.r.: Robbert van Corven, Leo van Lieshout, Jan van Zutphen, Antoon Buiting, Martien van Gastel en Mark van Herpen.
v.l.n.r.: Robbert van Corven, Leo van Lieshout, Jan van Zutphen, Antoon Buiting, Martien van Gastel en Mark van Herpen. Foto: Jeroen van de Sande

De Rooise geschiedenis kun je sparen

Historie Historie

Sint-Oedenrode - Kun je geschiedenis sparen? Vanaf donderdag 2 september wel. Daar heeft Jumbo supermarkten namelijk iets op gevonden. In samenwerking met Heemkundige Kring de Oude Vrijheid komt er een zeer bijzonder spaarboek op de markt. Klanten van Jumbo krijgen de kans om historische plaatjes te sparen. Vooral het inplakken wordt reuze interessant...

Robbert van Corven en Mark van Herpen zijn de bedrijfsleiders van de Rooise Jumbo's. Zij merkten dat een collega supermarkt in een andere gemeente succesvol was met een spaarboek over de lokale geschiedenis. 'Als het daar kan, dan moet dat hier ook kunnen, maar dan beter', dachten de heren.

Ze hebben geluk dat de lokale heemkundekring een zeer actieve geschiedenisgroep heeft. Dat wisten Robbert en Mark nog niet toen ze voorzitter Cor van Laarhoven mailden met het idee. Die schakelde de werkgroep in. Was die direct enthousiast? “Nou ja”, begint Martien van Gastel behoudend. “We zijn een geschiedenisgroep die het ontzettend druk heeft. Al een tijd zijn we met een groot project bezig, maar daar komen we niet aan toe omdat er telkens iets tussendoor komt. Ja, we werden er enthousiast van, maar we dachten ook 'Jongens, hello! Wat kost het aan werk?!” Met een voorbeeld op tafel en met de zelfkennis dat deze groep er altijd meer uit wil halen, wisten ze dat het maanden in beslag zou gaan nemen. Toch gingen Martien en zijn collega's Jan van Zutphen, Leo van Lieshout en Antoon Buiting overstag.

Het spaarboek is dik en bevat vele hoofdstukken. Wijken, oude boerderijen, park de Kienehoef, het centrum, de Knoptoren, sport, verenigingen, maar het gaat ook over cultuur, jeugd en natuur. “Bewust niet alles uit het verre verleden, maar ook uit meer recente periodes. Zo staat Rooi Vol Koren erin en SamenLoop voor Hoop. Ook dat hoort bij de geschiedenis van Rooi”, merkt Antoon terecht op. Klanten krijgen straks bij iedere tien euro aan boodschappen meerdere plaatjes om in te plakken. Dat wordt een informatief feestje, want bij ieder vakje staan wetenswaardigheden over de foto. Zo wordt iedereen een stukje wijzer over zijn of haar eigen dorp. Jan vindt het hoofdstuk met de ansichtkaarten het mooist, terwijl Leo het uitgelichte jaar 2006 prefereert. “Er is toen veel gebeurd”, prikkelt hij het geheugen. Martiens favoriet is de pagina over het zwembad in park Kienehoef en Antoon zet het hoofdstuk over slot Dommelrode op één. Het samenstellen van het boek heeft heel veel (online) overleg gekost, maar naar eigen zeggen zijn ze het goed eens. Leo: “Het is geven en nemen.”

Leo vormde een belangrijke schakel voor het ultieme eindproduct. Zijn kritische blik dreef de rest soms bijna tot wanhoop, maar werd uiteindelijk altijd gewaardeerd. Ook het archief van de Rooise fotograaf is goud waard gebleken. In het boek staan 252 foto's van Leo zelf (vrijwel allemaal uit het archief van weekblad Midden-Brabant), 109 foto's uit het archief van de Oude Vrijheid en 16 foto's van andere personen. “Zonder het archief van Leo was dit niet gelukt”, zegt Antoon. Maar zonder de kritische blik op elkaars teksten ook niet. Als de heren iets inbrachten, werd het goed gecheckt en bovendien gecontroleerd op spelfouten. Voor dat laatste kregen ze extra hulp en dat werd zeer gewaardeerd.

Mark en Robbert treffen het maar dat ze een winkel in Sint-Oedenrode hebben, want heus niet overal zit een clubje historici dat zo fanatiek is. Ze bedanken de mannen dan ook zo vaak als ze maar kunnen. Het boek ligt inmiddels bij de drukker en de bedrijfsleiders kunnen niet wachten om het te delen met de klanten. Hebben ze er straks wel genoeg, want dit kan zomaar eens een grote rage worden in het dorp? Mark: “We zullen zien. In eerste instantie worden er 1500 gedrukt, maar als dat te weinig blijkt, dan is de kans groot dat we een tweede druk gaan krijgen.” Niemand hoeft zich dus in te houden.