Afbeelding
Foto: Kim Verstappen

Historisch pand: De Gouden Leeuw

Historie Historie

Sint-Oedenrode - In DeMooiRooiKrant en op mooirooi.nl lichten we met regelmaat karakteristieke Rooise panden uit. Dit keer het pand met als adres Markt 10, beter bekend als De Gouden Leeuw.

Enkele wetenwaardigheden omtrent de ‘De Gouden Leeuw’: het pand werd al vermeld in de cijnsregisters (een oude belastingvorm) van de Heer van Helmond. In het eerste kwart van de achttiende eeuw werd de familie van Hombergh eigenaar van het pand. Dan komen we voor het eerst in 1737 de naam tegen van Sint Joris.

Den dag van de verkopinge vant voorsreven goet sal gehouden worden op saterdag den tweede meert 1737 na de middagh ten twee uren ten huise van Jacobus Homberge in de Sint Joris binnen de vreijheijt Sint Oedenrode. Aldus gepubliciceert en geaffigeert op Sondag den 24 februarij 1737 binnen de vreijheijt Sint Oedenrode met kennisse vant Officie.

Eigenaars en huurders vinden we via nauwkeurig onderzoek teug in verpondingen, protocollen, notarisaktes en huizenlijsten, zo ook de herberg met de familie van Hombergh. Circa 1832 (begin van het kadaster) zien we Jan van Homberg de herbergier als eigenaar. Hij was ook de burgemeester van het dorp en gehuwd met Maria Brox. Jan overlijdt in 1837, zijn vrouw Maria in 1859. Tot haar dood bleef zij tapster en logement houdster. Dochter Helena huwde in 1839 met Johannes Theodorus van Rijsouw. Na zijn overlijden huwde zij in 1852 met weduwnaar molenaar en bierbrouwer Henricus van den Elzen. Helena bleef tot haar overlijden in 1879 eigenaresse om na de verdeling van haar goederen opgevolgd te worden in 1881 door haar dochter Johanna Theodora Sibilla Rijsouw. Volgens het kadaster volgde er circa 1883 een afbraak en vernieuwing. In de voorgevel werd een hardstenen gevelsteen gemetseld met als opschrift J.T.S. Rijsouw 17 juni 1881, haar geboortejaar en het jaar wanneer het pand haar eigendom werd. De zus van Johanna, Maria Henriette Cornelia ook wel genoemd Maria Cornelia Henriette, trouwde met Everhardus Stephanus Reijmer. Hij was aannemer van publieke werken en wonende te Rotterdam.

Lees woensdag alles in DeMooiRooiKrant