Afbeelding
Foto: kim schepens

Markt 8: In vroegere tijden De Swaen

Historie Historie

Sint-Oedenrode – Op deze website en in DeMooiRooiKrant lichten we vaker opvallende Rooise panden uit. Veel mensen vinden het interessant om over de geschiedenis van gebouwen te lezen. Deze ronde lichten we Markt 8 uit.

Wanneer Johan Kempts en zijn zuster Anneke het pand in 1695 erven van hun ouders staat het al vermeld als ‘De Swaen’. Zij waren de kinderen van Lambert Willem Kempts en Maijken de dochter van Jan van Heessel, secretaris van deze Vrijheid. Ieder erft een gedeelte en het pand dat toen omschreven werd als een huis, schuur, brouwhuis en brouwerij met kuipen, koelbakken en verder alles wat tot de brouwerij behoorden. Er moesten ook twee penningen cijns (een soort belasting) betaald worden aan de Heren van Helmond. Dat laatste hield in dat het pand er al in 1320 gestaan moet hebben. Deze belasting werden zelfs nog vaak tot in de negentiende eeuw betaald.

Enkele bekende eigenaars uit latere periode wanneer het brouwen er niet meer werd uitgeoefend waren o.a. Arnoldus Kock, molenaar en lakenvolder, eigenaar van de Borchmolen. Toen Antoinetta Coets weduwe van Jan Hendrik van Teylingen Thielen ontvanger der registratie het huis ging verkopen, is het een huis met binnenplaats en bijstaande getimmerten met een aangelegde tuin en koepel.

Lees komende woensdag verder in DeMooiRooiKrant