Bloembollen.
Bloembollen.

Bloembollenactie voor inwoners van Meierijstad

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Meierijstad - Meierijstad wil verstening van de tuinen tegengaan en vergroenen stimuleren. Daarom organiseert ze voor het vijfde jaar op rij een publieksactie. Van zaterdag 3 t/m zondag 11 december 2022 loopt de bloembollenactie. Tegen inlevering van een tegel ontvangen inwoners bij de deelnemende bedrijven een gratis zakje bloembollen. 

Steeds vaker heeft Nederland te maken met hitte, langdurige droogte en extreme hoosbuien. Heftige regenbuien hebben soms wateroverlast en schade als gevolg. Veel gemeenten, provincies en waterschappen in Nederland ondernemen maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Wethouder Jan van Burgsteden: “Ook in Meierijstad lopen meerdere projecten om wijken ‘klimaatrobuust’ te maken. Op steeds meer plekken in de openbare ruimte vervangen we stenen door groen zodat het water makkelijker de bodem in kan en daar vastgehouden kan worden. Maar we hebben ook de hulp van tuinbezitters nodig. Want een heel groot deel van de gemeentelijk grondgebied is in bezit van particulieren. En iedereen kan in eigen tuin aan de slag om tegels te verwijderen en planten erin te zetten. Alle beetje helpen om Meierijstad groener te maken!” 

Tegel eruit, bloembol erin
Van 3 t/m 11 december 2022 kunnen inwoners bij één van de deelnemende bedrijven een tegel inleveren samen met de ingevulde waardebon. De inwoner ontvangt dan namens de gemeente een gratis zakje bloembollen (ter waarde van € 6). Via www.meierijstad.nl/bloembollenactie zijn de deelnemende bedrijven te vinden en is de bon te downloaden. De bloembollen zorgen voor nectar voor bijen en hommels in het vroege voorjaar als de meeste planten nog niet bloeien. En al die bollen die nu de grond ingaan, zorgen begin volgend jaar voor een gezellig en kleurrijk beeld in de straten van Meierijstad.

Het goede van een groene tuin
Groen is goed voor uw gezondheid en geeft plezier en ontspanning. Groen zuivert de lucht. Groene tuinen bieden verkoeling in de zomer. En inwoners halen een stukje natuur dicht bij huis. Want met meer planten, bloemen en bomen is er weer een leefgebied voor veel soorten vogels, insecten en andere (bodem)dieren. Kortom meer biodiversiteit.

Samen zetten we ons in voor meer groen in de buurt
De bloembollenactie wordt vanuit de campagne Operatie Steenbreek gelijktijdig georganiseerd voor inwoners van de gemeenten Bernheze, Boekel, Maashorst, Meierijstad en Oss en is mede mogelijk gemaakt door Waterschap Aa en Maas.

Bon om bloemboelen te verkrijgen.