Afbeelding

Nijnsel bereidt zich voor op nieuwe toekomst De Beckart

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Nijnsel – Het was enige tijd behoorlijk stil rondom De Beckart in Nijnsel, maar achter de schermen is blijkbaar hard gewerkt. Gisterenavond kwam er namelijk een persbulletin naar buiten met daarin informatie dat verschillende personen zich bezighouden met de toekomst van het gemeenschapshuis. De inhoud van het schrijven is als volgt:

De afgelopen jaren is er heel veel gebeurd rondom de Beckart. In september 2019 is een pachtersovereenkomst van 5 jaar gesloten tussen het NAB/de Beckart en pachter Jego Jegis. Jego heeft veel tijd, geld en energie gestopt in De Beckart om het tot een succes te maken. De levendigheid en volle zalen die er waren, getuigen er ook van dat hij hierin leek te gaan slagen. In 2020 kwam Corona echter roet in het eten gooien en tevens zijn er klachten naar voren gekomen over de activiteiten in De Beckart. Met name geluidoverlast was de voornaamste oorzaak van de klachten. Hierna is gebleken dat de bestemming van De Beckart niet overeenkomt met de commerciële horeca-exploitatie die vandaag de dag wordt uitgeoefend. Naar aanleiding hiervan is er heel veel overleg geweest met de gemeente, de pachter, de omwonenden de dorpsraad en het bestuur van De Beckart. Allemaal met de juiste intenties om er samen uit te komen. Inmiddels zijn er ook diverse aanpassingen gedaan door Jego om overlast tot een minimum te beperken.

Naar aanleiding van de klachten is de gemeente gehouden om de regels te handhaven. De gemeente wil niet verder dan 1-1-2022 om de huidige activiteiten (binnen de normen van geluid- en geur- emissie) toe te staan. Hierna moeten de commerciële horeca-activiteiten stoppen. De gemeente heeft wel de wens dat er een gemeenschapshuis voor Nijnsel blijft bestaan. Het huidige bestuur van het NAB/Beckart heeft de situatie besproken met de pachter en beide partijen hebben de intentie om de overeenkomst voor het einde van het jaar in goed overleg te ontbinden en af te wikkelen. Het huidige bestuur heeft tevens te kennen gegeven dat zij uiterlijk per die datum hun bestuurstaken willen neerleggen om plaats te maken voor een nieuw bestuur. Zij hopen van harte dat er mensen opstaan die het gemeenschapshuis voor Nijnsel willen voortzetten.

Ondertussen heeft Nijnsel niet stil gezeten, maar bereidt het zich voor op een nieuwe toekomst van het gemeenschapshuis. Vanuit een groep omwonenden en huidige gebruikers zijn er twee werkgroepen geformeerd die aan de slag gaan met de toekomst. Eén werkgroep voor de situatie die ontstaat na 1 januari (plan B) en één werkgroep die zich bezig gaat houden met de nieuwe toekomst van het gemeenschapshuis in Nijnsel (plan C). De focus bij de ‘werkgroep plan B’ voor de korte termijn ligt met name op het openhouden van De Beckart voor de huidige vaste gebruikers en andere evenementen. Er moeten praktische werkafspraken gemaakt worden waarbij een stukje zelfwerkzaamheid door de verenigingen en andere gebruikers onontkoombaar is. Deze “werkgroep plan B” komt binnenkort al bijeen om dit voor te bereiden.

Voor de “werkgroep plan C” heeft zich ook al een aantal inwoners en leden van de vaste gebruikers aangemeld om na te denken over de nieuwe toekomst van De Beckart. De opdracht voor deze werkgroep: hoe kunnen we het gemeenschapshuis voor Nijnsel behouden waarbij alle oplossingsrichtingen bespreekbaar zijn? We moeten out of the box gaan denken om De Beckart exploitabel te maken zonder commerciële horeca. Deze werkgroep start in september van dit jaar.

Nijnsel is nog op zoek naar mensen die mee willen nadenken over de toekomst van en of mee zorg willen dragen voor het voortbestaan van De Beckart. Ben je creatief in dit soort vraagstukken, wil je graag een steentje bij dragen aan de gemeenschap van Nijnsel of betrokken zijn, meld je aan bij de voorzitter van het huidige bestuur van e Beckart: ad_maas@hotmail.com