De wijk Dommelrode
De wijk Dommelrode Foto: Henri van Hoorn

Diependaal en Dommelrode op de schop

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

‘Sint-Oedenrode Zuid Klimaatrobuust’ is de paraplunaam voor twee plannen die Meierijstad gaat maken. Het ene gaat over de afkoppeling van het hemelwater in de wijk Dommelrode. Het ander is een plan om de waterhuishouding in het natuurgebied Diependaal aan te passen. Dit is nodig om de leefomgeving geschikt te maken voor de gevolgen van het veranderende klimaat; zoals extreme droogte of neerslag.

Dommelrode
Met de afkoppeling in Dommelrode blijft er minder ”water op straat” staan én wordt het water in het gebied vastgehouden. Ook is er minder vaak sprake van vervuilende rioolwateroverstorten op de Dommel. De werkzaamheden worden gecombineerd met groot onderhoud aan de bestaande riolering en herinrichting van de openbare ruimte. Omdat de straten in Dommelrode het projectgebied een voor een helemaal open gaan, is het een uitgelezen kans om opnieuw na te denken over de inrichting van de straat. Sommige dingen liggen vast, maar heel veel kan door de samenwerkende bewoners worden ingevuld. Elke bewoner kan meedoen en het is de bedoeling dat bewoners er samen op straat- en buurtniveau uitkomen. 2021 wordt benut om de plannen te maken en uit te werken en in 2022 is de uitvoering gepland. Bij de bewoners van de betreffende straten valt binnenkort een uitnodiging op de mat waarin en de interactieve projectwebsite is dan ook online. Wethouder Van Rooijen heeft veel vertrouwen in het ontwerpproces waarin zijn portefeuilleonderdelen infrastructuur en duurzaamheid hand in hand gaan: “De aanpak die we in Dommelrode volgen, hebben we voor t eerst én met succes toegepast in de wijk Kienehoef. Daar stonden we voor een vergelijkbare afkoppelingsopgave. Bewoners hebben de kans gegrepen om met elkaar een plan te maken voor de nieuwe inrichting van hun straat; de ruimte die we boden voor diversiteit en eigenheid is volop benut. En op dit moment is de herinrichting volop in uitvoering.”

Diependaal
Door aanpassing van het watersysteem in en rond het natuurgebied Diependaal wordt het grondwater (kwel) meer vastgehouden. Dat heeft een positief effect op de natuurwaarde en biodiversiteit in dit gebied. Het betekent ook een uitbreiding van mogelijkheden voor wandelen en/of andere toeristisch recreatieve doelstellingen. Er ligt op hoofdlijnen een schets voor deze ontwikkeling. De grondeigenaren krijgen een uitnodiging om dat samen verder uit te werken.

Nieuw in de reeks ‘groen-blauwe’ projecten
‘Groen-blauwe’ initiatieven zijn projecten die een positieve bijdrage leveren aan de klimaatbestendigheid en de biodiversiteit. ‘Sint-Oedenrode Zuid Klimaatrobuust’ is een volgend project in die reeks in Sint-Oedenrode. Het project “Blauwe Sportparken” is inmiddels afgerond, “Kienehoef Klimaatrobuust” is op dit moment in uitvoering. De voorbereidingen van “Ruimte voor de Dommel” en “Herinrichting van de Markt” lopen volop. Al deze plannen geven (mede) invulling aan de ambitie van Meierijstad om in 2050 volledig klimaatbestendig te zijn. Ook ideeën en initiatieven van belangrijke maatschappelijke partners worden verbonden met de gemeentelijke ambities. Dan gaat het bijv. om Waterschap De Dommel, de provincie en natuur- en landschapsorganisaties.