Afbeelding
Foto: Hans van den Wijngaard

Glasvezel in Olland en Boskant dichterbij

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Olland / Boskant - De aanleg van glasvezel in de kleine kernen van Meierijstad en op het Foodpark Veghel komt een stuk dichterbij. Het college van burgemeester & wethouders heeft een overeenkomst met DELTA Fiber Netwerk BV, voorheen bekend als Glasvezel Buitenaf. Het gaat om Keldonk, Boerdonk, Mariaheide, Zijtaart, Eerde, Olland, Boskant en het Foodpark Veghel.

Glasvezel maakt meer mogelijk
Meierijstad ambieert al haar bewoners en bedrijven de mogelijkheid te bieden om een duurzame aansluiting te verkrijgen op glasvezel. Na een geslaagde bemiddeling om glasvezel te bereiken voor de inwoners van het buitengebied, bleven alleen de kleinere kernen en een bedrijventerreinen nog verstoken van deze mogelijkheid. DELTA Fiber Netwerk BV (het bedrijf dat nu als Glasvezel Buitenaf bezig is het buitengebied te verglazen), is bereid ook Keldonk, Boerdonk, Mariaheide, Zijtaart, Eerde, Olland, Boskant en het Foodpark Veghel van glasvezel te voorzien. Daarmee komt glasvezel in principe beschikbaar voor 99,8% van de inwoners en bedrijven in Meierijstad. Wethouder Harry van Rooijen is blij met deze stap: “Het glasvezelnetwerk maakt hogere datasnelheden mogelijk dan de traditionele kabelnetwerken in de kleine kernen. Daarmee is glasvezel, met het oog op de toekomst, een duurzamer alternatief voor de koperen kabel als drager voor het toenemende dataverkeer.”

Ondergrens op 35%
DELTA Fiber Netwerk BV start binnenkort met het benaderen van de inwoners en ondernemers in deze gebieden. Als minimaal 35% daarvan ‘ja’ zegt tegen de aanleg van het glasvezelnetwerk én een abonnement afsluit, legt DELTA Fiber Netwerk het netwerk in de kleine kernen aan. Het aanbod is alleen mogelijk omdat het om bijna 5000 adressen gaat die relatief dicht bij elkaar liggen. DELTA Fiber Netwerk BV, legt uit hoe het komt dat de aansluitkosten in het buitengebied en de kleine kernen verschillen: “Omdat we tijdens de aanleg van het glasvezelnetwerk veel woningen passeren en de graafafstanden in de kleine kernen minder groot zijn, betalen die klanten geen bijdrage voor het realiseren van de glasvezelaansluiting in de woning. Zij betalen alleen voor de kosten van het abonnement, dat afhankelijk is van de telecomaanbieder die zij kiezen.”