Duizenden mensen bezoeken de beurs.
Duizenden mensen bezoeken de beurs. Foto: BAS ULEHAKE

Ook dit jaar weer de Boeken- en Platenbeurs

Evenementen

Sint-Oedenrode - Op zaterdag 8 en zondag 9 oktober 2022 wordt de jaarlijkse Boeken- en Platenbeurs in Sint Oedenrode georganiseerd.

Ook dit jaar is de Stichting Behoud Martinuskerk verantwoordelijk voor de organisatie van alweer de 31e boeken- en platenbeurs. Net als vorig jaar wordt de beurs gehouden in de grote hallen van manege ‘de Pijnhorst’, gelegen in de Bremhorst in Sint Oedenrode. Op de beursdagen is iedereen vanaf 10.00 van harte welkom.

Voor de tweede keer vindt de boeken- en platenbeurs plaats in manege ‘de Pijnhorst’. Veel bezoekers waren vorig jaar erg enthousiast over de nieuwe locatie. Heel veel ruimte is er om de ruim 50.000 boeken op een heel overzichtelijke wijze uit te stallen. Hetzelfde geldt voor de duizenden langspeelplaten, dvd’s, cd’s, het grote assortiment gezelschapsspellen en de afspeelapparatuur.
De bezoekers van de beurs, afkomstig uit alle provincies van ons land, waarderen de kwaliteit, de diversiteit en de overzichtelijkheid van de beurs. Daarmee behoort de Rooise boeken- en platenbeurs tot de betere en grotere van boeken- platenbeurzen van ons land. Iets waar Rooi maar zeker ook de organisatie met al zijn vrijwilligers trots op mag zijn.
Alle boeken en platen worden met name aangeboden door particulieren. Een verhuizing, een stevige opruimbeurt of het uitruimen van een huis zorgen er voor dat veel boeken, langspeelplaten, cd’s en dvd’s en afspeelapparatuur hun weg vinden naar de beurs. Veel vrijwilligers zijn gedurende het hele jaar bijna dagelijks bezig om het grote aanbod van boeken, platen, cd’s, dvd’s en afspeelapparatuur te sorteren op kwaliteit, titel en populariteit. Zo gaan duizenden boeken en platen door de handen van deze vrijwilligers. Een koffievlek, scheur, vouw of andere beschadiging die bij het sorteren aan het licht komt, wordt niet geduld. De organisatie van de beurs is daarom in staat om veel uitgebreide boekencollecties in perfecte staat over alle mogelijke onderwerpen aan te bieden. Hetzelfde geldt ook voor de cd’s en platen. Daarnaast heel veel puzzels en gezelschapspellen. Daarmee ontstaat een kwalitatief en groot aanbod wat door de beursbezoekers wordt geroemd en gewaardeerd. Aangetrokken door de kwaliteit van het aanbod krijgen boeken en platen weer een tweede leven in een andere boekenkast of platenkoffer.
Echte boekenliefhebbers worden op de beurs wellicht ook aangetrokken tot de zogenaamde ‘specials’. Het zijn bijzondere boeken vanwege de auteur, de leeftijd van het boek, de beperkte oplage of de unieke inhoud of vormgeving. Hetzelfde geldt voor het aanwezige ‘vinyl’ in de vorm van langspeelplaten en singles. Op de beurs valt ook de grote hoeveelheid bladmuziek op die op een speciaal plekje wordt aangeboden. Medio september worden op alle Rooise basisscholen boekenleggers verspreid. Alle kinderen krijgen daarmee vrij toegang maar tegelijk ook alle gelegenheid om zelf een boek op de beurs uit te zoeken en gratis mee naar huis te nemen. Daarmee levert de organisatie een bijdrage aan de leesbeleving en het leesplezier bij kinderen.
Op zaterdag is de beurs open van 10.00 tot 17.00 en op zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Op zondag gaat vanaf 14.00 uur alles weg met 50% korting. De entree is voor volwassenen € 2. Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen. Meer informatie: www.boeken-en-platenbeurs.nl