Afbeelding

Wethouder over Rooi Kermis: “Het volksfeest kan doorgaan”

Evenementen Evenementen

Sint-Oedenrode – Rooi Kermis gaat onder strikte voorwaarden door. Dat heeft wethouder Harry van Rooijen zojuist bekendgemaakt tijdens een online persbijeenkomst. Rondom de kermis komt een hek te staan. Ook de terrassen van de kroegen worden afgebakend met hekken. Zij mogen daardoor zelf een programma draaien, al is het niet de bedoeling dat daar iets van binnen gaat plaatsvinden.

De beslissing om het – voor Sint-Oedenrode belangrijke - evenement uiteindelijk door te laten gaan, heeft lang op zich laten wachten. Dat heeft volgens Van Rooijen te maken met de landelijke persconferentie van afgelopen vrijdag, maar ook door nieuwe informatie die ‘kleine’ evenementen makkelijker maken. Die kersverse regels kwamen vorige week binnen. Omdat de gemeente het evenement graag door wilde laten gaan, is alles in een stroomversnelling geregeld, samen met de Rooise horeca en veiligheidsinstanties.

Hek om kermisterrein
In Schijndel en Veghel werkten ze eerder al met een hek rondom het kermisterrein en dat was volgens de wethouder goed bevallen. Ook in Sint-Oedenrode wordt dus nu een hek geplaatst, zowel op de Markt als op het Kerkplein. Er komen in totaal vier ingangen waar kermisbezoekers kunnen toetreden. Dat kan zonder toegangs- of vaccinatiebewijs. Wel houdt de beveiliging het aantal personen op het terrein goed in de gaten. Dat mogen er niet meer zijn dan 1600. Voor hen geldt de 1,5m regel. Het aantal van 1600 is exclusief het publiek in de cafés, die overigens ook allemaal met hekwerk worden afgezet. Boa’s en beveiliging gaan het kermisterrein in de gaten houden, al gaat de wethouder er vooral vanuit dat bezoekers zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Of alle attracties er zullen zijn is nog maar de vraag. Omdat alles zeer kort dag is, hebben sommigen wellicht al een boeking elders aangenomen. De winkels in het gebied zullen overigens allemaal bereikbaar zijn voor winkelend publiek.

Feesten in een bubbel
Al ruim een week is er intensief contact met de Rooise horeca. Volgens ingewijden hebben ze zich allemaal zeer constructief opgesteld en is er goed meegedacht in de mogelijkheden. Ook Koninklijke Horeca Nederland heeft zich hard gemaakt voor Rooi Kermis en dan met name voor de cafés dat zij iedere dag een eigen evenement kunnen houden. Bepaald is dat niet in het café gefeest mag worden, maar op het terras of onder een overkapping. Cafés worden wél verplicht te controleren op corona en te werken met toegangsbewijzen en kaartverkoop. Daardoor ontstaan er meerdere bubbels. Wil iemand van een café naar de kermis, dan kan dat gewoon, maar de gemeente vraagt de horeca om in de gaten te houden dat het geen chaos wordt.

Inmiddels hebben horecazaken niet stilgezeten. Ze zijn vorige week al gestart met de voorbereidingen. Artiesten worden geboekt en de terrassen worden geprepareerd voor – eindelijk – weer een editie van Rooi Kermis. “Het volksfeest kan doorgaan”, zo besloot wethouder Van Rooijen en dat klinkt voor veruit de meeste Rooienaren als muziek in de oren.