Toon Schuurmans (rode vest) en Wil Markus duwen Ad Huijbers voort in de eerste zeepkist.
Toon Schuurmans (rode vest) en Wil Markus duwen Ad Huijbers voort in de eerste zeepkist. Foto: Jos van Nunen

Ollandse Dorpskapel 40 jaar: “We willen iets terug doen voor Olland”

Evenementen Evenementen

Sint-Oedenrode - Een zeepkistenrace, kaarten, tentfeest en natuurlijk een muziekmiddag. Het is 27, 28 en 29 augustus groot feest in Olland: de Ollandse Dorpskapel viert dan haar veertigjarig jubileum en dat zeven jubilarissen er al vanaf het begin bij zijn. DeMooiRooiKrant blikt samen met de oprichters Ad Huijbers, Wil Markus, Toon Schuurmans en de huidige voorzitter Twan de Bie terug op de afgelopen veertig jaar. 

“Er was geen muziek in Olland. Tijdens de Sinterklaasoptochten moesten we muzikanten van andere dorpen halen. Er werd aan ons gevraagd of we een harmonie konden oprichten. Zodoende hebben we de koppen bij elkaar gestoken en poolshoogte genomen in Olland”, vertelt Toon Schuurmans over de oprichting van de Ollandse Dorpskapel. Wat bleek? De dorpelingen waren enthousiast, ze begonnen met 22 leden. In de afgelopen veertig jaar is veel veranderd. Zo weet Toon nog dat ze in het begin instrumenten moesten lenen. “We hebben lang in garages geoefend, overal en nergens.”

Het 40-jarig bestaan wil de kapel goed vieren. Voorzitter Twan de Bie: “Het belangrijkste is dat we de Ollandse gemeenschap een mooi weekend kunnen bezorgen. We ontvangen al die jaren steun en mogelijkheden om de kapel in leven te houden, nu willen we iets terug doen.” Het is dubbel feest, want Ad, Wil en Toon zijn drie van de zeven jubilarissen die er vanaf het begin bij zijn. Op zondag worden zij in het zonnetje gezet. “We zijn met zijn drieën de oprichters, maar die andere vier zijn er altijd bij en hebben net zo goed hun steentje bijgedragen. Dat maakt je sterk als je zo’n groep bij je hebt”, vertelt Wil trots. Momenteel bestaat de Ollandse Dorpskapel uit 25 leden en hebben ze een jeugdkapel. “Dat is bijzonder in Meierijstad en ver daarbuiten. Het is een opleidingsorkest waar kinderen les kunnen krijgen. Wij hopen ze enthousiast te maken”, legt de voorzitter uit. 

“We hebben lang in garages geoefend, overal en nergens.”

Het feestweekend is gebaseerd op de dorpsfeesten die de kapel om de vijf jaar organiseerden, alleen dan in een modern jasje. Dit mede door middel van een zeepkistenrace. “Dat organiseren we samen met de Ollandse carnavalsvereniging de Loopgravers. We hebben vier categorieën waar mensen zich voor kunnen aanmelden via onze website. Zo hebben we een groep voor de kinderen en senioren”, aldus Twan. Samen met de Loopgravers wilde de kapel iets origineels neerzetten, zodoende kwam de kapel op een zeepkistenrace. Twan: “Niet alleen de snelste krijg een prijs. We hebben een originaliteitsprijs gemaakt. De carnavalsverenigingen hebben al twee jaar niks kunnen doen. We nodigen hen uit om hun creativiteit te uiten in hun zeepkist!”

De drie oprichters blikken terug op een geweldige veertig jaar, waar ze veel hebben meegemaakt. De anekdotes worden opgehaald. “We rukten met de kapel uit naar Heeswijk Dinther. Daar zouden we een optreden hebben. We liepen de zaal naar binnen, was er een heel ander feest aan de gang. We waren een week te vroeg! Er waren andere mensen aan het feesten. Toen zijn wij ook maar aan de bar gaan zitten”, grinnikt Wil. Samen met de kapel zijn de drie mannen overal en nergens geweest. Zo hebben ze in Duitsland muziek gemaakt en hebben ze winkels geopend in Oegstgeest. “Deze muziek wordt in Duitsland enorm gewaardeerd”, weet Wil. “We hebben ook een serenade gegeven aan de vrouw van onze eerste dirigent, Bert van Driel. Bert is inmiddels overleden. Wij zijn met de kapel naar Limburg afgereisd om haar te verrassen op haar negentigste verjaardag. Dat zijn mooie dingen”, mijmert Ad. 

Een van de mooie herinneringen vond plaats rond Kerst. “We gingen met een paar man te voet door Olland om kerstliedjes te spelen. Daarna gingen we naar het café en de volgende morgen moesten we bij de mis spelen. Dat was zwaar.” De mannen schieten in de lach als ze terugdenken aan die tijd. Ze zijn dankbaar voor wat Olland voor hen heeft gedaan. Alle drie zijn ze van plan om nog lang door te gaan. Al weten ze dat er nieuwe aanwas moet blijven komen om de Ollandse Dorpskapel in leven te houden. “Iedereen is welkom bij onze vereniging, jong en oud. De jongste in de groep is 16 en de oudste 79, heel gevarieerd dus!”

Afbeelding