Afbeelding

Maak van windmolens in Meierijstad een politiek discussiepunt

Duurzaamheid Duurzaamheid

Sint-Oedenrode - Actiegroep “Bescherm de Rooise Heide ageert tegen de plaatsing van windmolens in Meierijstad. Tegen wie moeten ze eigenlijk ageren? 

De Hogere Haagse overheid gaf ook Meierijstad instructie om te zoeken naar plaatsen voor windmolens en zonneparken. Een informatieavond voor de leden van de gemeenteraad beperkte de keuzemogelijkheden vanaf het eerste begin. Het aantal molens en de oppervlakte voor zonneparken werden bepaald door de hoeveelheid op te wekken stroom. Of we die windmolens in Meierijstad wel willen, was geen discussiepunt. Intussen is er bij onze burgers grote ongerustheid en onzekerheid. Windmolens zijn een grootse en ingrijpende verandering van onze directe leefomgeving. Ik vermijd bewust het waardegeladen woord “aantasting”. Het landschap, onze leefomgeving, verandert immers voortdurend door ontwikkelingen in de samenleving (vervoer, wonen, bedrijvigheid) en door wijzigingen in de agrarische bedrijfsvoering. Daarnaast brengt opwekking van elektriciteit met windmolens praktische overlast in de vorm van geluid en trillingen.

In maart 2022 zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Onze burgers en kiezers mogen van de gemeentelijke politici duidelijkheid verwachten over hun standpunt over de plaatsing van windmolens en aanleg van grootschalige zonneparken. Noodzakelijk om de opwarming van het klimaat af te remmen. Daarover bij ons geen twijfel. De wetenschap is wat dat betreft duidelijk. De oogkleppen van de klimaatontkenners zijn ons vreemd.

Gemeentebelang Meierijstad heeft een duidelijk standpunt. Windmolens voor opwekking van stroom willen we niet in onze achtertuin. Die horen op plaatsen waar ze minder overlast veroorzaken en een hogere opbrengst everen. Op zee of op een berg zoals we in andere landen zien. In elk geval op een plek waar het harder waait dan hier. Dit standpunt zou je kunnen nuanceren wanneer de mensen die de overlast ervaren, zelf dik meedelen in de opbrengst. Over grootschalige zonneparken zijn we ook duidelijk. Die horen op plaatsen met veel zon en goedkope grond die minder geschikt is voor de agrarische sector: bijvoorbeeld in het dorre binnenland van Spanje of in de Sahara. In elk geval niet op de duurste agrarische grond van West –Europa.

Onverschillig de instructies van “Den Haag”, Gemeentebelang Meierijstad werkt niet mee aan de plaatsing van windmolens en de aanleg van grootschalige zonneparken in onze gemeente. Kort gezegd: Gemeentelijke ongehoorzaamheid aan de Haagse Hoogte. Graag gaan we met iedereen een diepere inhoudelijke discussie hierover aan. Graag dagen we ook onze collega’s in de gemeenteraad uit om niet langer de politieke kop in het zand te steken en hierover naar onze burgers toe, een duidelijk standpunt kenbaar te maken. Voor de verkiezingen van maart 2022 uiteraard.

Peter Verkuijlen
Gemeentebelang Meierijstad