Bert de Graaf heeft er een levenswerk van gemaakt om alle Rooise kunst vast te leggen
Bert de Graaf heeft er een levenswerk van gemaakt om alle Rooise kunst vast te leggen Foto: JMM (Hans) van den Wijngaard

De Rooise School: Alle Rooise kunst wordt digitaal toegankelijk

Cultuur

Sint-Oedenrode – Rooienaar Bert de Graaf was zijn werkzame leven registrar bij het Van Abbemuseum in Eindhoven. Na zijn pensioen ging hij met dat werk verder, maar dan met het registreren van kunst van Rooise kunstenaars en Roois erfgoed. In de loop der jaren heeft Bert al zo’n tienduizend kunstwerken geregistreerd en ooit wordt al dat werk digitaal toegankelijk onder de noemer ‘De Rooise School’.

“Vanuit mijn betrokkenheid bij het Roois Kultureel Kontakt had ik gedurende vijfendertig jaar contact met veel Rooise kunstenaars. Al in die tijd legde ik alles vast over kunst in Rooi en Rooise kunstenaars. Mijn hele zolder hierboven ligt nog vol met registraties van kunstwerken. Met de komst van de computer alweer zo’n dertig jaar geleden ben ik alles digitaal vast gaan leggen. Daarnaast heb ik al een groot deel van mijn analoge registraties gedigitaliseerd”, vertelt Bert vol enthousiasme terwijl hij met de telefoon in de hand laat zien, dat al zijn werk via OneDrive net zo makkelijk via de telefoon is te benaderen als via de opengeklapte laptop aan de tafel in de woonkamer bij hem thuis.

Het is de bedoeling dat de collectie van ‘De Rooise School’ voor iedereen toegankelijk wordt. “Vanuit de heemkundige kring ben ik betrokken bij de Rooise kunst en het Rooise Erfgoed. Op termijn willen we de registraties van alle Rooise kunstwerken en hun makers via een website ontsluiten”, vertelt Bert. “Daar komt toch nogal wat bij kijken en het zou fijn zijn, als we daarbij hulp zouden krijgen van vrijwilligers die goed thuis zijn in de automatisering. Daarom maak ik maar meteen gebruik van de gelegenheid om een oproep te plaatsen: als er mensen zijn die ons hierbij willen helpen, dan kunnen zijn contact opnemen met onze voorzitter zijn email is: vanlaarhoven.cor@gmail.com”.

Lees woensdag het hele verhaal in DMRK