Gloria van der Staak en Ruud Steenbakkers.
Gloria van der Staak en Ruud Steenbakkers.

Op 17 en 18 juni bruist Rooi van de activiteiten…

Cultuur

Sint-Oedenrode - DeMooiRooiKrant gaat in gesprek met Gloria van der Staak van Stichting Roois Cultureel Erfgoed en Ruud Steenbakkers van Muziekvereniging Meierijstad. Het Rooi verbeeldt festival op 17 en 18 juni nadert namelijk en daar willen ze graag over vertellen.

`De eerste ideeën zijn al in 2019 ontstaan, destijds nog met het idee om een bevrijdingsconcert te organiseren bij de Helden van Kien. Na alle coronabeperkingen hebben we in april 2022 dit concept weer opgepakt, maar dan in de vorm van een Promsconcert in juni 2023. We hebben de contacten opnieuw gelegd en een bezoek gebracht aan Rob Jansen van de Helden van Kien waar we een presentatie hebben gegeven van ons plan. Het plan is om een avondvullend programma te organiseren met als thema ‘Muziek door de jaren heen’. Rob was meteen enthousiast en had zelfs grotere plannen om hier meerdere verenigingen bij te betrekken en de combinatie te maken met het Pop&Colour festival tot een compleet, meerdaags festival. Dezelfde avond nog klom hij in de telefoon en een paar weken later zaten we aan tafel met stichting Roois Cultureel Erfgoed en stichting Roois Kultuur Kontakt”, vertelt Ruud Steenbakkers, bestuurslid van Muziekvereniging Meierijstad.

Gloria van der Staak, voorzitter van het Roois Cultureel Erfgoed (RCE) vult aan: ‘Een van de RCE bestuursleden, Ralph Janssen, heeft al heel lang een wens gehad: een erfgoed festival te organiseren met als afsluiting een concert. Zo kan iedereen zien wat voor een prachtige gebouwen Sint-Oedenrode heeft en wat ons dorp in huis heeft aan culturele activiteiten. Er zijn niet veel mensen die stilstaan bij de mooie panden die als rijks- of gemeentelijk monument worden aangemerkt. Je loopt er dagelijks aan voorbij. Ik hoor wel eens zeggen: ‘Als ik van vakantie kom en de Knoptoren zie dan weet ik dat ik weer thuis ben’. Hoe mooi is dat? Erfgoed is een onderdeel van ons leven, onze identiteit, het bepaalt de kwaliteit van onze leefomgeving. Dat is de reden om daar aandacht aan te geven. En natuurlijk, erfgoed is veel meer dan alleen gebouwen maar laten wij eerst maar eens een start maken en beginnen bij wat ons dierbaar is: de knoptoren, het oude raadhuis, het notarishuis, de melkfabriek en ga zo maar door.” “Deze drie verschillende evenementen: Het erfgoed festival, afsluitend met een groot Promsconcert en aanvullend het inmiddels bekende Pop & Colour festival, zijn een perfecte combinatie en het idee van Rooi verbeeldt was geboren!” voegt Ruud er aan toe.

Gloria gaat verder: “Na dat moment zijn wij aan de slag gegaan. Wij wilden zoveel mogelijk locaties waar je niet elke dag binnen kunt. Daarna moest de match gemaakt worden met al die enthousiaste mensen die zich hadden aangemeld en zich willen laten zien: schrijvers, koren, dansers, kunstenaars, musici, dichters. Wij hebben twaalf locaties in of nabij de kom van Sint-Oedenrode kunnen vinden, die op 17 juni van 11:00 tot 17:00 opengaan. Locaties die tot de verbeelding spreken en waarvan je je altijd hebt afgevraagd wat er nu achter die gevel is. Samen met Roois Kultuur Kontakt en Muziekvereniging Meierijstad gaan wij er een prachtige dag van maken en ’s avonds gaat het feest door in Streekpark de Kienehoef. Het programma wordt verspreid op verschillende openbare locaties en op de website www.rooiverbeeldt.nl natuurlijk.”

“Inderdaad”, zegt Ruud, “in de avond van 17 juni 2023 houdt Muziekvereniging Meierijstad een groots Promconcert met livemuziek, dans en theater: ‘De Muzikale Helden’. Gedurende de avond zullen meer dan 150 artiesten het podium betreden. Het harmonieorkest en de slagwerkgroep van Muziekvereniging Meierijstad nemen het publiek mee op een muzikale reis door de tijd. Van het ontstaan van de muziek, tot en met de dj’s van vandaag. Veel bekende muzikale helden passeren de revue: Beethoven, Jesus Christ Superstar, Les Miserables, Grease, Abba, Rob de Nijs, Danny Vera, DJ Paul Elstak, Martin Garrix, het komt allemaal voorbij. Naast enkele fantastische solisten zoals zangeres Suzanne van Dieperbeek en zanger Pieter Beekink, krijgen wij bij het spektakel de medewerking van Popkoor Novelty inclusief band. Daarnaast zal er tijdens deze muzikale reis gedanst worden door dansvereniging Sunrise en is er een samenwerking met DJ Willem die voor een verassende mix zorgt onder de livemuziek. ‘t Roois Theater zal de presentatie van deze muzikale show verzorgen, zo worden livemuziek, dans en theater met elkaar verbonden tot één geweldige show. Deze muzikale reis is te beleven op zaterdag 17 juni om 20:00 uur in Streekpark de Kienehoef en de entree is gratis! Op zondag 18 juni kan er vanaf 12:00 genoten worden van een bonte mix van muziek, kunst, creativiteit én lekker eten en drinken op het Pop & Colour Festival in Streekpark de Kienehoef.”
Het Rooi Verbeeldt festival wordt op 17 juni feestelijk geopend door wethouder Menno Roozendaal om 11:00 uur met muziek van Muziekvereniging Meierijstad en het Gilde Sint Joris voor het bestuurscentrum Dommelrode.