Kinderen bekijken een stukje erfgoed.
Kinderen bekijken een stukje erfgoed. Foto:

Scholen Meierijstad kunnen aan de slag met erfgoed

Cultuur Kunst en Cultuur

Meierijstad - Het nieuwe schooljaar is nog ver weg, maar Cultuurkade Meierijstad is daar al druk mee bezig. Dat schooljaar komt wat haar betreft in het teken te staan van ‘Aandacht voor erfgoed’, zo maakt ze deze week bekend. Het is altijd leuk om met mensen van Cultuurkade in gesprek te zijn. Het enthousiasme om kinderen via de scholen mee te nemen in de wereld van kunst, cultuur en erfgoed werkt aanstekelijk. 

“Ik had onlangs een gesprek met Cindy van Impelen”, vertelt Fieke Barten namens Cultuurkade Meierijstad. “Zij is directeur van basisschool Paulus en Petrus in Eerde. We kregen het over Bernard van Dam, de Eerdenaar die begin en midden vorige eeuw alles vastlegde wat hij zag in het dagelijkse leven om hem heen. In woord en beeld. Hoe gaaf zou het zijn, zeiden we, als we kinderen mee zouden kunnen nemen in zijn gedachten: dat het goed is om naar buiten te kijken, naar de wereld om je heen. Om te zien wat daar gebeurt. Om dat op jezelf te betrekken. En om daar vervolgens iets mee te doen, voor jezelf én voor anderen.”
Nieuw thema: Aandacht voor erfgoed
Het gesprek met de directeur bevestigde nog eens de keuze voor het thema waar Cultuurkade Meierijstad in het nieuwe schooljaar op inzet: ‘Aandacht voor erfgoed’. Fieke: “Iedereen heeft wel een idee bij kunst en cultuur. Erfgoed is als begrip iets abstracter en daardoor soms wat lastiger. Het staat voor wat wij van onze voorouders hebben geërfd. Dat kunnen gebouwen zijn, maar ook gedachtes en ideeën.”

Het thema past perfect in deze tijd, vindt Fieke: “De wereld staat op scherp, met veel uitdagingen, discussies en tegenstellingen. Als kinderen weten hoe de plek waar ze wonen is ontstaan en hoe de gemeenschap waarin zij opgroeien is gevormd, dan zullen ze deze plek meer waarderen. Dat geeft vertrouwen, houvast, zorgt dat je keuzes durft te maken en draagt bij aan het respect voor de historie en ideeën van anderen.”

Sluit aan bij wensen van onderwijs
Fieke Barten verwacht dat ook scholen in het basisonderwijs enthousiast zijn over de keuze om meer aandacht te schenken aan erfgoed: “Hoe neem je deel aan de maatschappij, op een zinvolle en respectvolle manier? Dat is al een onderwerp dat scholen bezighoudt. ‘Burgerschap’ heet dat. Daar sluiten we met erfgoededucatie 100% op aan.”

Uitgebreid programma is in de maak
Inmiddels trekt Fieke flink aan de kar om mensen, verenigingen en instanties mee in beweging te krijgen. Doel is om de scholen in het komende schooljaar een opgefrist programma aan te kunnen bieden. “Dan moet je denken aan aanvullingen en vernieuwingen op de bestaande excursies, leskisten, ontmoetingen, opdrachten, enz. Zoals we dat eerder ook hebben gedaan bij de herdenking van Operatie Market Garden. Iedereen heeft dat project destijds als heel positief ervaren. Datzelfde gevoel willen we ook nu weer losmaken met de viering van 200 jaar Zuid-Willemsvaart in het voorjaar van 2022, dat we nu aan het voorbereiden zijn.”