Danny van 't Zand laat de munt zien met Dinie Besems aan zijn zijde.
Danny van 't Zand laat de munt zien met Dinie Besems aan zijn zijde. Foto: Jeroen van de Sande

Na lange tijd weer een Oda-munt gevonden

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Heel gericht kwam Danny van ’t Zand deze week vanuit Den Bosch naar Sint-Oedenrode. Samen met een vriend dook hij, gewapend met metaaldetector, een geploegd aardappelveld in. Ze achtten de kans op een mooie vondst groot, want op het veld wordt vaak rijk ‘geoogst’. Ook dit keer kwam er een bijzondere buit boven. Enig speurwerk op internet gaf duidelijkheid: het ging om de Oda-munt. Tien jaar geleden zijn er honderd van verspreid door kunstenares Dinie Besems.

Dat was in het kader van een kunstproject van Kunststichting Sint-Oedenrode in 2010. In heel Rooi verstopte Besems deze bijzondere munten. In de 2020-uitgave van ‘terugwandelen door het Roois landschap’ zijn twee pagina’s geweid aan het project. Elke munt is uniek doordat één van de honderd stippen op de kopzijde – waarop een hedendaags portret van Oda te zien is – is gemarkeerd en gekoppeld aan de locatiegevers van de vindplaats. Op de muntzijde staat het wapen van Sint-Oedenrode, zoals dat ook op het vrijheidszegel staat uit 1232, toen het dorp vrijheidsrechten kreeg. In totaal zijn er nu zo’n 25 á 30 van gevonden. De laatste keer was alweer een jaar of vijf geleden.

Na verkregen informatie meldde Danny zich netjes bij gemeente Meierijstad, want de vinder van een Oda-munt krijgt er een gouden munt voor retour. Een waardevolle, want volgens Besems is die zo’n tweeduizend euro waard. Dat is nog niet alles. De vinder wordt vereeuwigd in een boek waarin de gevonden munten een plek krijgen, met naam en het verhaal en de locatie van de vondst. “Dat houden we goed bij, zodat we kunnen zien of de munt gereisd heeft”, zegt de kunstenares. De Bossche verzamelaar vindt het helemaal geweldig. “Het is echt super tof, iets speciaals. Een Middeleeuwse munt vinden is leuk, maar dit is mooier om mee te maken.”

Afbeelding