Annie Veldkamp samen met haar stagiairs
Annie Veldkamp samen met haar stagiairs Foto: Nienke Habraken

Wolk van verhalen in Martinuspassage

Cultuur

Sint-Oedenrode - Honderden witte, vilten poppetjes versierd met rood draad. Ze hangen als een wolk boven je wanneer je door de Martinuspassage wandelt. Het is het eindresultaat van het kunstproject ´Deel met elkaar´ van Annie Veldkamp. Het project is opgenomen in de top vijf van meest inspirerende en opvallende kunstwerken in de coronatijd door het Cultuurfonds Noord-Brabant.

De actie begon met een Facebookoproep. ‘Wie wil meehelpen?’ Hier kreeg beeldend kunstenares Annie honderden reacties op. “Wat overkomt mij nou, dacht ik”, vertelt ze nog steeds een beetje beduusd. Iedereen die wilde deelnemen kreeg een pakketje thuis. Hierin zat onder andere vilt, het poppetje, naald, draad en vulling. Hiermee leefden de mensen zich uit.

Er is letterlijk een rode draad in het verhaal. De witte poppetjes zijn versierd met felrood draad. “De kleur rood vanuit je hart, het medische rood-witte kruis en alle leed die voorbij is gekomen met corona”, gaat Annie verder. Ze kreeg enorm veel verhalen te horen van de deelnemers. Vooral veel persoonlijke ervaringen met corona. Deze werden verwerkt in de poppen én in een boek. “Mensen hebben met hun gevoel gewerkt, dat vind ik mooi en bijzonder.” Op de wolk na zijn ook gedichten te bewonderen. Deze zijn gemaakt op vilt.

Samen met haar stagiairs – en eigenlijk iedereen die een helpende hand toestak – maakte ze het project tot een groot succes. Bij de opening in de Martinuspassage zijn tientallen mensen. Journalisten, Wethouder Kunst Menno Roozendaal, maar vooral veel bezoekers. Veel meer dan Annie had verwacht. “Het is heel bijzonder dat alle mensen gekomen zijn en dat ze interesse hebben in het project. Er zijn ook veel mensen die spontaan langs zijn gekomen om te kijken. Dat betekent dat het echt leeft.”

De honderden poppetjes gaan op tournee. Tot september zijn ze te bewonderen in Sint-Oedenrode. Daarna verhuizen ze omliggende dorpen. “Ze gaan sowieso naar Veghel en Schijndel. We zijn druk in gesprek met allerlei partijen.” Een van die partijen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Maar ‘Deel met elkaar’ gaat ook over de grenzen. De poppetjes komen namelijk overal vandaan. “Spanje, Zweden… Je kan het zien aan de vlaggetjes in het boek.” Om dit te verwezelijken is geld nodig. Annie ontvangt subsidie, maar om iedereen – ook het buitenland – te laten genieten van haar creatie zamelt ze geld in door het verkoop van kaartjes. Hiermee kunnen bezoekers het project steunen.

Onder luid applaus wordt het project officieel geopend. Een beetje blozend van alle aandacht – zoveel had ze namelijk niet verwacht - ontvangt de kunstenares bloemen van wethouder Roozendaal.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding