Afbeelding
Foto: Hanka van de Ven

Foto van de Maand: Hanka van de Ven

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Moet een foto scherp zijn om aansprekend te zijn? Hierbij is een foto afgedrukt van Hanka van de Ven, die al ruim acht jaar het secretariaat van FotoclubRooi verzorgt. Ze heeft al meer dan eens bewezen niet alleen goede verslagen te maken en ander secretarieel werk te verrichten. Ze kijkt ook goed om zich heen om onderwerpen te kiezen voor haar veelal abstracte foto's.

Door: Hans Vervloed

Hanka zoekt de onderwerpen zelden ver van huis. Daarin ligt voor een deel haar kracht. Het is veel moeilijker vlak bij huis onderwerpen te vinden die, eventueel na toepassing van bepaalde fotografische technieken, tot interessante beelden leiden dan foto's te maken van verre en onbekende bestemmingen.
Dit keer is haar oog gevallen op een boeket rode tulpen. Het stond bij haar thuis op tafel. Dichter bij huis kan een onderwerp nauwelijks zijn. Daarvan maakte ze een foto met een lange sluitertijd. Om precies te zijn een sluitertijd van 1 seconde. Gedurende de belichtingstijd van 1 seconde heeft ze ingezoomd op de bloemen. Hierdoor ontstond een tamelijk diffuus beeld van de tulpen. Niettemin zijn de bloemen nog wel te herkennen. Het kleurenpalet is heel bijzonder en heel aantrekkelijk om naar te kijken. Rood en groen zijn aan elkaar tegengestelde kleuren die heel mooi bij elkaar passen. Zulke kleuren worden meestal "complementair" genoemd. Een ander voorbeeld is blauw en geel.
Als je tijdens een belichting wilt inzoomen moet je natuurlijk allereerst een zoomobjectief op je camera hebben gemonteerd. Erg belangrijk is dat de foto niet wordt overbelicht. Voor het maken van een foto is 1 seconde namelijk erg lang. Er mag gedurende die seconde niet te veel licht in de camera komen. Dit kun je op verschillende manieren bereiken. De meest voor de hand liggende is de foto bij weinig omgevingslicht te maken, al of niet in combinatie met een kleine lensopening (een diafragma met een hoog getal, bijvoorbeeld 22). Een andere veel toegepaste methode is het gebruik van een grijsfilter. Dat houdt veel licht tegen en beïnvloedt de kleuren van de foto niet. Welke techniek Hanka heeft toegepast weet ik niet. Het maakt ook geen verschil. Het resultaat is prachtig.
Tip. Veel onderwerpen zijn dicht bij huis te vinden, als je maar oplettend bent. De techniek die Hanka heeft toegepast op de foto met de tulpen kan op veel onderwerpen worden toegepast. Verrassend is vaak het effect van het inzoomen bij een nachtopname in een stad met lichtreclame. Probeer het eens. Je camera is het hele jaar beschikbaar en niet alleen tijdens vakanties!