Tiona hier nog in het oude tenue.
Tiona hier nog in het oude tenue.

Nijnselse blaaskapel 'Tiona' verandert muzikale koers en uitstraling

Cultuur

Nijnsel - De Nijnselse blaaskapel 'Tiona' heeft een belangrijke muzikale koerswijziging ingezet. De muzikale koerswijziging betekent namelijk dat het gezelschap de Tsjechische en Egerländer volksmuziek verlaat. De muzikanten hebben eensgezind gekozen voor een 'Tiona nieuwe stijl'. Dit houdt in dat voortaan wordt gespeeld met een gevarieerd repertoire van moderne en populaire muziekstijlen voor een breed publiek. Als gevolg hiervan zullen ook de presentatie en uitstraling van 'Tiona' veranderen in een meer hedendaagse vlottere stijl.

Met het streven naar een breder luisterpubliek wil het Nijnselse muziekgezelschap ook de personele bezetting van verschillende instrumenten optimaliseren. Dit betekent dat het orkest naarstig op zoek is naar muzikale 'aanwas', naar muziekvrienden die er een uitdaging en genoegen in beleven aan te sluiten bij een modern en eigentijds orkest met een breed populair repertoire. Voor een ideale instrumentale bezetting van 'Tiona' moet vooral de trompet- en saxofoonsectie worden uitgebreid. Daarom is er nog plaats voor 1ste trompettisten, 1 altsax, 1 tenorsax en een baritonsax.

De muzikanten van 'Tiona' zijn naarstig op zoek naar de uitbreiding van hun repertoire met nieuwe moderne nummers. Niet alleen het repertoire en muziekgenre worden gemoderniseerd, ook de presentatie van het muziekgezelschap krijgt een aangepaste uitstraling. De naam 'blaaskapel' wordt genuanceerd met 'blaasorkest' en de kleding wordt moderner.

Op 8 juni a.s., met Nijnsels kermis, presenteert 'Tiona nieuwe stijl' zich voor het eerst, zowel met het nieuwe muziekgenre als met de overgang naar een nieuwe outfit. Dit gebeurt met een optreden in De Beckart. Dit optreden wordt beschouwd als een eerste opstap naar het grote evenement Blaasmuziek Plus op 30 oktober van dit jaar. Het Nijnselse muziekgezelschap ziet 'Blaasmuziek Plus' als streefdoel van een orkest dat zowel qua muziekstijl als instrumentele en personele bezetting toekomstbestendig is voor minstens de eerstvolgende vijf jaar. Voor meer informatie kijk op www.tiona.nl of info@tiona.nl en bij muzikaal leider Jos van Heesch, telefoon 0413-476699.