Melissa van Roosmalen in haar kantoor.
Melissa van Roosmalen in haar kantoor. Foto: Jeroen van de Sande

Heeft u ‘de koude kant’ uitgesloten?

Column Column

Sint-Oedenrode - Met enige regelmaat wordt ons van SVN notarissen gevraagd of ‘de koude kant’ kan worden uitgesloten in het testament of bij een schenking. De meesten van u kennen het begrip én de bedoeling. 

Veel ouders wensen vast te leggen dat hun schoonkinderen geen aanspraak kunnen maken op de erfenis of een schenking, als hun zoon of dochter gaat scheiden van het schoonkind.

Met een vrij eenvoudige clausule kunt u bepalen dat dit het geval is. De uitwerking ervan is echter minder eenvoudig. Want wat als uw kind - die van u geërfd heeft of een schenking van u heeft ontvangen - dit bedrag heeft opgemaakt of gebruikt voor de verbouwing van diens woning? Heeft het kind er bij een echtscheiding dan nog recht op? 

Los van wat u bepaalt in uw testament of bij de schenking, is het van belang dat uw kind administreert wat hij of zij met de schenking doet. Op is op, maar wanneer een kind het geld investeert, bijvoorbeeld in zijn woning, kan het kind wel degelijk het recht behouden dit bedrag terug te vorderen bij een echtscheiding. Het kind moet dan wel aan kunnen tonen dat hij het bedrag van u heeft ontvangen onder deze zogenaamde ‘uitsluitingsclausule’ en dat dit bedrag besteed is als investering en niet door hem of haar is opgemaakt. 

Niet heel romantisch, maar uw kind doet er dus wel goed aan om met diens partner op papier te zetten wat hij of zij uit ‘privégelden’ investeert in - bijvoorbeeld - een gemeenschappelijke woning, ongeacht of het kind wel of niet gehuwd is, en ongeacht of er wel of geen huwelijkse voorwaarden zijn. 

En wat gebeurt er dan als mijn kind overlijdt? Moet mijn schoonkind de erfenis of schenking terugbetalen, of gaat dit dan naar de kleinkinderen? Nee, dit gaat naar de partner, tenzij u in uw testament of uw kind in zijn of haar eígen testament anders bepaalt.

SNV notarissen - Hertog Hendrikstraat 7 - 5492BA Sint-Oedenrode -