Afbeelding
Foto: Marianne van Erp

Rijke oogst voor de 100 Mooiste van Meierijstad

Algemeen Natuur en Milieu

Meierijstad - Inwoners van Meierijstad hebben massaal monumenten en andere bezienswaardigheden genomineerd voor de 100 Mooiste (M100) van Meierijstad. Er zijn ruim 200 verschillende locaties en objecten aangedragen en meer dan 600 stemmen uitgebracht. Juryvoorzitter en wethouder Coby van der Pas is blij verrast. "Fijn dat zoveel betrokken inwoners hebben gereageerd."

Opvallend is dat veel inwoners groen & natuur hebben genomineerd. Onder meer het Aadal en het Dommeldal, De Aabroeken en de Hazenputten zijn genoemd. En ook: 'de rode beuken bij het kerkje in Olland' of 'de waterloop in het Wijboschbroek'. Daarnaast zijn tal van bekende iconen voorgedragen, zoals het Duits Lijntje, de Schaapskooi, De Glazen Boerderij, CHV Noordkade en de Knoptoren. Andere voorbeelden van nominaties zijn: het Julianapark in Veghel, het graf van Mgr. Bekkers in Sint-Oedenrode en het Smitsorgel in de Sint Servatiuskerk in Schijndel.
Verrassende inzendingen zijn er ook, zoals die voor de bushalte Steeg aan de Structuurweg in Schijndel: 'omdat je daar een prachtig uitzicht hebt op het beste van Schijndel; oud en nieuw samen verbonden in harmonie', aldus de inzender. Een ander noemt het Cathalijnepad in Sint-Oedenrode: ''s Ochtends in de zomer als de zon net opkomt, is het er het mooist'. Als eigentijds monument wordt bijvoorbeeld het kantoorgebouw van VanderLande genoemd en ook de Oranjewijk in Veghel: 'monument van een tijdperk en ook nog eens ontworpen door een Veghelse architect.'

De gemeente Meierijstad heeft inwoners samen met de VVV's en het UITpunt opgeroepen om de mooiste plekken van Meierijstad te nomineren. De inzendingen van inwoners worden gebruikt om de iconen van Meierijstad in kaart te brengen. Ook professionals leveren inbreng. De bedoeling is dat onder meer gidsen gebruik kunnen maken van de M100 van Meierijstad. Op basis van de argumenten en onderbouwing van de nominaties kiest de jury de winnaar van de eerste prijs: een weekend weg in onze eigen gemeente Meierijstad. De tweede tot en met de vijfde prijs is een pakket met streekproducten. Naast wethouder Coby van der Pas bestaat de jury uit Rolf Vonk (Erfgoed Brabant), Geert Maas (gids) en Jeanne Wijnakker (voormalig coördinator VVV Sint-Oedenrode). De winnaars worden uiterlijk 31 januari bekend gemaakt.