Logo mooirooi.nl
Hetty van de Tillaart, burgemeester Kees van Rooij, heer en mevrouw Hoekstra, Ed Steenbakkers, Jurgen Swinkels en Mark van den Broek.   | Fotonummer: e393ae
Hetty van de Tillaart, burgemeester Kees van Rooij, heer en mevrouw Hoekstra, Ed Steenbakkers, Jurgen Swinkels en Mark van den Broek.
Oranjenieuws / Sint-Oedenrode

Roois cadeau voor Amerikaanse ambassadeur

Sint-Oedenrode - Op 20 november was er een delegatie uit Meierijstad te gast bij de Amerikaanse ambassade in Wassenaar. Aanleiding voor dit bezoek was de overhandiging van een cadeau voor Pete Hoekstra. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland.

Tijdens de herdenkings- en bevrijdingsactiviteiten afgelopen september (en oktober) was Hoekstra meerdere keren te gast in onze Meierijstad. Hij was onder meer aanwezig bij de herdenking en onthulling van de Fred A. Hancockbrug in Sint-Oedenrode, bij de herdenking en bij de opening van het Geronimomuseum in de St. Antoniusmolen in Eerde en bij de herdenking in Schijndel. Deze aanwezigheid getuigt van een betrokkenheid met onze geschiedenis en de vriendschap die er is tussen Amerika en Nederland. Tijdens een van deze bezoeken liet de ambassadeur zich lovend uit over de parachutes die in Sint-Oedenrode, Eerde en Veghel stonden. "Dat zou mooi staan in de tuin van de ambassade…!" knipoogde hij.
Deze handschoen heeft burgemeester Kees van Rooij opgepakt en het idee gelanceerd om zo'n parachute te schenken aan de ambassadeur. Zo gezegd, zo gedaan. De Oranjevereniging Sint-Oedenrode heeft de parachute geleverd. Pixelbox Design uit Sint-Oedenrode heeft een bord vervaardigd wat aan de parachute is gemaakt.
Na een uitgebreide security-check mocht de delegatie het ambassadeterrein betreden. Ed Steenbakkers en Jurgen Swinkels van de projectgroep Remember September (Oranjevereniging Sint-Oedenrode) zijn direct aan de slag gegaan om de parachute te plaatsen. Nadat al het ambassadepersoneel zich had verzameld bij de parachute heeft de heer Hoekstra iedereen toegesproken om duidelijk te maken waarom hij het waardeert en belangrijk vindt dat deze parachute daar staat. "Hij staat op de meest prominente plek denkbaar. Alle bezoekers van de ambassade zullen hem zien (ook mooi aangelicht in de avond). Dat wat er gebeurd is tijdens Market Garden wordt al jaren op indrukwekkende wijze herdacht in Meierijstad en met de geschonken parachute is er een tastbare verbintenis tussen Amerika en Meierijstad." Burgemeester Van Rooij vertelde daarna dat hij vereerd is met de waardering en vriendschap vanuit de ambassade.

Toen Market Garden begon was Eerde het eerste bevrijde dorp. Wat nu Meierijstad is, was precies het gebied wat de Amerikanen wilden veroveren. Dit is ook gelukt zoals we nu weten. Veel aandacht ging er in het verleden naar plaatsen als Oosterbeek en Arnhem. Deze operatie wordt gekenmerkt als een verloren slag. Maar juist in het zuiden, in onze regio, zijn de doelen wel behaald: de bruggen zijn veroverd en bijvoorbeeld de dorpen Eerde, Sint-Oedenrode en Veghel bevrijd.

Nadat de burgemeester en de ambassadeur het bordje bij de parachute hadden onthuld kreeg de delegatie een persoonlijke rondleiding van ambassadeur Hoekstra (en zijn vrouw Diane).

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!