Melissa in haar kantoor.
Melissa in haar kantoor. Foto: Jeroen van de Sande

Uw woning overdragen aan uw kind(eren), wel of niet doen?

Algemeen Financieel nieuws

Sint-Oedenrode - De ingewikkeldere regels op het gebied van Inkomstenbelasting, een pittige zorgbijdrage in het vooruitzicht of simpelweg de wens om de woning in de familie te behouden, zorgen ervoor dat ik steeds vaker de vraag krijg om de woning van ouders in eigendom over te dragen aan één of meerdere van de kinderen. Bespaart dat nu wel echt belasting en/of een zorgbijdrage?

Door: notaris Melissa van Roosmalen (SVN notarissen)

Met alle ingewikkelde regels kan ik in deze column geen kant en klaar antwoord geven. De conclusie, voordat de uitleg volgt, is dat in veel gevallen zo'n eigendomsoverdracht niet de besparing oplevert die men had gehoopt.
In dit voorbeeld ga ik uit van een woningoverdracht waarbij de ouders in de woning blijven wonen. In dat geval gaat namelijk niet de volledige waarde van de woning naar de kinderen: een deel blijft aan de ouders toebehoren als 'vruchtgebruik'. En dat betekent dan dat zowel de kinderen áls de ouders ieder jaar vermogensbelasting ("Box 3") moeten betalen over de overwaarde van de woning. En dat nog los van het feit dat bij de eigendomsoverdracht 2% overdrachtsbelasting over de (getaxeerde!) waarde van de woning moet worden betaald én schenkbelasting (10-20%) over de kwijtgescholden koopsom.
En dan klopt de Belastingdienst bij overlijden van de ouder nog een keer aan: in de wet (artikel 10 Successiewet voor de liefhebber) staat dat de waardestijging die is ontstaan ná de eigendomsoverdracht alsnog met successierecht wordt belast. Dit laatste overigens alleen als de betreffende ouder ten tijde van diens overlijden nog in de woning woonde.
U snapt het al: lastige materie en van geval tot geval te beoordelen.

Wenst u graag een advies te ontvangen voor uw eigen, persoonlijke, situatie? Neemt u dan contact met ons op en ik werk de cijfers en regels graag voor u uit. Wellicht zien we elkaar in 2020!