Logo mooirooi.nl
Jeanne (linksonder) op de foto met het team van de Stichting en lokale mensen.   | Fotonummer: ebb8e3
Jeanne (linksonder) op de foto met het team van de Stichting en lokale mensen. (Foto: )
Human Interest

Pers met de neus bovenop overdracht Wensambulance

Enkele weken geleden kreeg een voormalige ambulance van Stichting Wensambulance een nieuw leven in Oekraïne. Een delegatie van Stichting Meierijstad Helpt Oost-Europa ging zelf naar het land van de geel-blauwe vlag om het voertuig te overhandigen. Onder hen bevond zich een bijzondere gast uit Sint-Oedenrode: Jeanne Wouters. Zoals altijd had ze haar camera bij, die ze verzorgt als een geliefd huisdier. Als pers stond ze er met de neus bovenop en speciaal voor Omroep Meierij maakte ze een film >>>>

Niet alleen de Wensambulance werd geschonken. Net als de andere keren bracht de Stichting ook allerlei andere hulpgoederen naar Romny. Vier chauffeurs reden er met twee trucks heen. Jeanne pakte samen met Frans van den Nieuwenhuijzen en Joris Meijs zondags het vliegtuig.

"Op maandag is er hard gewerkt door de studenten van de plaatselijke HAS om de trucs te lossen en de goederen in de loods te bergen. Opzienbarend wat daar allemaal uit kwam. Elk gaatje was gevuld. Zo veel zelfs dat bij het openen de eerste dozen al naar beneden vielen. Ik verwachte dat er veel armoede heerste. Die verwachting kwam zeker uit. Overal was het zichtbaar; de straten, het verkeer en bij instellingen. Het gemeentehuis moest ingericht worden met meubelen vanuit Nederland", vertelt Jeanne. "Filmen was in het psychiatrisch ziekenhuis verboden voor mij. Toch werd het oogluikend toegestaan. Voor ons is het niet te bevatten, hoe de bewoners daar de dag doorkomen. Je ziet het in de film."
Jeanne kijkt rond in een ziekenhuis, in een school en op een politieacademie. In haar film laat ze de problemen goed zien die het land kent. Jeanne: "De school waar leerlingen door de grote afstand tussen school en thuis intern verblijven is zeer armzalig. De gymzaal is ingericht met eenvoudige attributen uit Nederland. Voorheen speelden ruim honderd kinderen met één bal. Alles wat je ziet is grauw en triest. Onderhoud aan gebouwen gebeurt weinig en de bevolking heeft een zeer terughoudend karakter. Ik verwachte zeker dat er een groot tekort was aan goederen en hulpmiddelen. Dat was zeker zo. Wat me dan toch ook verbaasde dat er op grote schaal veel vraag is naar kennis vanuit Nederland. Ook hiermee kunnen de Oekraïners nog een grote slag maken."
Ron Bezoen is nauw betrokken. Hij zet zich als vrijwilliger in voor Stichting Meierijstad helpt Oost-Europa. We vroegen aan hem hoe ze het hebben ervaren dat iemand van de pers mee is gegaan.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant van komende woensdag.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u met Kerst uit eten?Reageren!