Afbeelding

Een huis kopen in Sint-Oedenrode: zo kun je deze financieren

Algemeen

Huizen zijn erg duur, dat weten we allemaal. Wanneer je een huis wilt kopen in Sint-Oedenrode zul je dus een hoop geld nodig hebben. Ook is het kopen van een huis erg spannend, aan het begin kun je het koopcontract ontbinden, dit is voor veel mensen een geruststelling. Dit is een soort bedenktijd. Je hebt namelijk drie dagen de tijd om zonder opgaaf van redenen van de koop af te zien. Twee van deze drie dagen moeten werkdagen zijn. Een mail naar de verkoper is al voldoende om het koopcontract te ontbinden.

Als we kijken naar de financiering van je woning is het belangrijk om alle mogelijk opties te bekijken. Er zijn namelijk meerdere manieren om dit te doen. Ook kun je verschillende manieren combineren waardoor je bijvoorbeeld eerder een hypotheek krijgt of sneller klaar bent met aflossen. Om iets meer duidelijkheid te scheppen geven we de drie meest voorkomende manieren voor het financieren van een nieuwe woning.

De hypotheek
Natuurlijk is de hypotheek de meest voorkomende manier om een nieuwe woning te financieren. Bij het aanvragen van de hypotheek heb je over het algemeen twee opties. Je kunt kiezen voor een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Bij de lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Daarnaast betaal je natuurlijk de rente, hoe verder je bent met aflossen hoe minder rente je zult gaan betalen. Bij de annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bedrag. In het begin is het grootste gedeelte hiervan de rente en uiteindelijk wordt het deel dat je aflost in de loop van de jaren groter.

Eigen vermogen
Wanneer je al een flink vermogen hebt opgebouwd is het ook mogelijk om hiermee een huis te financieren. Ook kun je dit combineren, dus een deel zelf betalen en voor een deel een hypotheek aanvragen. Het verschilt heel erg per situatie of de financiering met het eigen vermogen voordeliger is of niet. Zorg dus dat je hier onderzoek naar doet en indien nodig de hulp inschakelt van een financieel adviseur. Hij kan precies voor je uitrekenen wat de meest voordelige optie is.

Schenking
Een schenking is een goede manier om je kind aan zijn of haar eerste woning te helpen. Dit kan namelijk helpen om een hypotheek te krijgen of een duurder huis te kunnen kopen. Als ouder mag je tot ruim een ton belastingvrij schenken. Wanneer je dit doet moet dit wel aan het huis besteed worden. Wanneer je zo'n hoog bedrag wilt schenken terwijl dit niet voor een woning is moet er schenkbelasting betaald worden.