Afbeelding

Brabantse worstenbroodje is immaterieel erfgoed

Algemeen Ingezonden

Het Brabantse worstenbroodje mag gezien worden als één van Brabants meest bekende streekgerechten. Het worstenbroodje wordt wel eens met een saucijzenbroodje vergeleken, maar deze vergelijking gaat mank. Een saucijzenbroodje bestaat uit bladerdeeg met hierin een worstje. Een worstenbroodje daarentegen bestaat uit witbrooddeeg en een worstje van gehakt. Veel Brabantse bakkers houden echter het recept van hun worstenbroodje geheim. Dat het worstenbroodje voor Brabanders belangrijk is, is niet onopgemerkt gebleven. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft het Brabantse worstenbroodje in 2016 op de lijst voor immaterieel erfgoed geplaatst.

Op lijst Immaterieel Erfgoed sinds 2016
Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed is een onderdeel van het Nederlands Openluchtmuseum en heeft als doel om de Nederlandse volkscultuur en immaterieel erfgoed te behouden, beheren en te versterken. Het Kenniscentrum is gelinkt aan de UNESCO, omdat het Kenniscentrum het Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed uitvoert. Wil een Nederlands volksgebruik op de UNESCO-lijst terechtkomen, dan is de lijst voor immaterieel erfgoed van het Kenniscentrum de eerste stap. Zij zullen het erfgoed voordragen bij de UNESCO. Aangezien het worstenbroodje zo onmiskenbaar aan de Brabantse volkscultuur is gelinkt, is het niet meer dan logisch dat het worstenbroodje in 2016 op de lijst is geplaatst. Tijd om wat meer over het befaamde worstenbroodje te vertellen.

25 miljoen worstenbroodjes
Dat Brabanders hun worstenbroodjes koesteren, blijkt wel uit de hoeveelheden verkochte worstenbroodjes. Jaarlijks gaan er maar liefst 25 miljoen stuks over de toonbank. Dit is heel veel en vooral als men beseft, dat het worstenbroodje in de rest van Nederland amper gegeten wordt. Met een inwonersaantal van 2,5 miljoen inwoners, houdt dit dus in, dat iedere Brabander gemiddeld zo'n 10 worstenbroodjes per jaar eet. Naast vrijwel alle Brabantse bakkers, zijn er ook amateurbakkers die worstenbroodjes bakken. Deze bakkers doen er goed aan hun zaken goed te regelen, zoals een hygiënecode opstellen en verzekeringen goed regelen, zoals opstal- en inboedelverzekering vergelijken. Gezien er in bakkerijen tal van dure apparaten staan. DRaait een bakkerij op worstenbroodjes, dan wil deze de spullen goed houden.

Ontstaan van het worstenbroodjeZoals heel veel streekproducten, zijn ook worstenbroodjes ontstaan uit het feit dat men etenswaren langer houdbaar wilde maken. Men zat met de vraag hoe varkensvlees langer houdbaar kon worden gehouden. Koelkasten en vriezers bestonden er in het verleden nog niet. Dus bedacht men om het varkensvlees tot gehakt te malen en deze in brooddeeg te wikkelen en af te bakken. Varkensvlees werd met deze methode veel langer houdbaar. Langzamerhand ontstond er in Brabant een traditie dat worstenbroodjes na de kerstnachtmis en tijdens carnaval werden gegeten. Het worstenbroodje wordt tegenwoordig meer dan ooit gegeten in Brabant.

Lekkerste worstenbroodje van het jaarOnmiskenbaar verbonden aan de Brabantse volkscultuur van worstenbroodjes bakken, is ook de Jaarlijkse wedstrijd 'Lekkerste Brabantse worstenbroodje'. Voor Brabantse worstenbroodbakkers is dit een uitermate belangrijke wedstrijd. De winnaar staat dan een jaar lang in de belangstelling met zijn worstenbroodjes en klandizie is gegarandeerd. Niet klanten uit Brabant, maar ook vanuit het hele land zullen bezoekers de winnaar bezoeken om het lekkerste worstenbroodje van het jaar te proeven.