Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Klimaatrobuuste wijk Kienehoef presenteert zich

Algemeen Oproep MooiRooi.nl / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode - Het definitief ontwerp voor een klimaatrobuuste openbare ruimte in de wijk Kienehoef in Sint-Oedenrode is gereed. Na de uitvoering is de wijk beter bestand tegen perioden van extreme regenval maar ook extreme droogte. Het eindresultaat is op zaterdag 28 september te zien in Kinderboerderij Kienehoeve.

De basis van het plan bestaat uit de afkoppeling van de regenwaterafvoer van de riolering, Hierdoor wordt de riolering minder belast en is er in de hele wijk minder kans op wateroverlast. In de wijk komen verschillende voorzieningen om het water op te slaan, te infiltreren en af te voeren. Vanwege deze maatregelen moeten de straten van erfgrens tot erfgrens worden opgebroken. Daardoor konden bewoners met elkaar tot een voorstel komen voor de nieuwe inrichting van hun eigen straat. Het resultaat is daarom heel divers; Sommige straten zijn redelijk standaard, andere straten hebben de kans aangegrepen om meer groen en minder verharding in het straatbeeld aan te brengen.

Groot draagvlak
Afgelopen weken konden inwoners voor de allerlaatste keer reageren op het concept eindontwerp. Op basis van het aantal en de inhoud van de reacties trekt het college van B&W de conclusie dat het plan breed gedragen wordt in de wijk. Wethouder Harry van Rooijen onderschrijft dat het een intensief en spannend proces is geweest: "De schaal waarop we burgerparticipatie hebben toegepast is uniek voor Meierijstad. En er is hard gewerkt door de bewoners en de landschapsarchitecten van Los Stadomland".

Kantelmoment
De eerste slag is gemaakt voor een klimaatrobuustere wijk. Maar er kan nog veel meer. "Deze inwoners hebben laten zien dat ze heel betrokken zijn bij een duurzame inrichting van hun leefomgeving; kansen pakken die zich voordoen en zich ook verantwoordelijk voelen om er samen uit te komen. We hopen dat bewoners de smaak te pakken hebben gekregen en ook gaan kijken wat ze zélf kunnen doen op eigen terrein en tuin", aldus wethouder. 

Markt 28 september
De markt is geopend van 10.30 tot 12.30 uur. Wethouder van Rooijen maakt van de opening van de markt gebruik om het woord te richten tot de inwoners. Locatie is Kinderboerderij Kienehoeve, Klokhal 1 in Sint-Oedenrode. Alle belangstellenden kunnen vrij inlopen om de ontwerpen te bekijken, met elkaar in gesprek te gaan over hun proces in de straat, en informatie te krijgen over aanvullende maatregelen.
Dit najaar is de aanbesteding van het werk. De start van de uitvoering is in de eerste helft van 2020; voor de totale uitvoering zijn enkele jaren nodig.